13 октомври 2020

Салата „Зелена есен“ – от коприва, киселец и магданоз




Всеки знае, че есента е златна, т.е. нейните цветове са жълто, оранжево, червено, кафяво… Но есента в нашата чиния е зелена, защото тук са се настанили като у дома си съвсем свежите коприва, киселец и магданоз. Да, да, както коприва, така и киселец има не само напролет. Когато летните жеги и суша отстъпят мястото си на по-хладните и влажни дни и нощи, доста зелении преживяват своя ренесанс. И съвсем естествено е да се озоват отново на трапезата ни след пролетните пиршества от богати и полезни салати…


10-ина връхчета коприва
букетче киселец
букетче магданоз
няколко маслини
ябълков оцет
сол на вкус
(струйка шарлан или студенопресован зехтин)


Копривата се намачква в кърпа, за да се обезвредят парещите власинки, и всички зелении се нарязват на ситно. Слагат се в подходяща купа или дълбока чиния и се подправят със сол и оцет на вкус (който не си представя салатата без никаква мазнина, може да си капне и малко шарлан или зехтин). Разбърква се, украсява се с маслините (мазнината от тях е правилната) и е готова за сервиране.




Салатката е разкошна – богата на множество витамини и микроелементи, изключително бърза и лесна за приготвяне, невероятно свежа и приятна. Чудесна добавка е към порция топла апетитно ухаеща леща и пълнозърнест басмати…








Няма коментари:

Публикуване на коментар