06 декември 2020

Салата от врабчови чревца, коприва и моркови




След горещото лято и сухата есен измъчената природа се пробуди за нов живот – може би за кратко преди истинската зима (каквато изобщо не е сигурно, че ще има…). И няма как човек да не се зарадва на наперената младичка коприва и на гъстото килимче от дребнички и нежни врабчови чревца по двора. И как да не уважи тези зелени съкровища!... За две порции са достатъчни:


шепа врабчови чревца
10-ина връхчета коприва
1 морков
сол
ябълков оцет
струйчица шарлан




Копривата се намачква в кърпа, за да се обезвредят парливите власинки, и се нарязва на ситно заедно с врабчовите чревца. Морковът се настъргва на едро ренде и всичко се слага в подходяща купа или чиния. Подправя се със сол, оцет и шарлан на вкус и се сервира.






Салатата е колкото простичка, толкова и свежа и вкусна. И е цяло съкровище на трапезата в късната есен – предоставя ни прекрасна доза полезни вещества на прага на дългата зима.








2 коментара:

  1. Много вкусна и атрактивна салатка.Чудесен избор, много красива, много лесна за приготвяне.
    Поздрави Миме !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Да, съвсем лесна и простичка е салатката - аз ценя простите неща! Хубава седмица!

      Изтриване