01 август 2021

Шоко-пъпеш (какаово мляко от пъпешови семки)




Пъпешите са много обичани вкъщи и почти всеки ден през лятото присъстват на трапезата ни, обикновено на закуска. На семето им обаче се гледаше като на отпадък. Но откакто неотдавна научих, че и семките са полезни и може да се ползват за направата на мляко, от плода се изхвърлят само корите. Така не само се оползотворява и семето (всъщност не просто самите семки, а цялата вътрешност при почистването на пъпеша), а и се получава една възхитителна напитка, носеща върховна наслада на всички сетива. Количеството на продуктите може да варира и е въпрос на предпочитания и вкус (колко да е гъста, сладка и какаова напитката), зависи и от сладостта и големината на пъпешите (ако са по-дребни, събирам сърцевината от два броя). На мен ми харесва напитката да е по-плътна, гъстичка и наситено какаова и затова залагам на следното съотношение (излизат 3 чаши):


300 г семе от пъпеш (цялата сърцевина)
500 г вода
2 с.л. (15 г) какао 
2-3 с.л. кленов сироп (50-60 г, според сладостта на пъпеша)


Сърцевината на пъпеша се блендира с половината от водата. Сместа се прецежда и с останалата вода се промива съдържанието на цедката (аз ползвам за целта едра цедка, като прецеждам два пъти, защото първия път бъркам и мачкам едрите частички с лъжица и част от тях преминават през ситото). Добавят се какаото и кленовият сироп и се разбива пак за кратко. Готовата напитка се сипва в чаши и се пийва с безмерно удоволствие.




Напитката е превъзходна – гъстичка и плътна, много ароматна и естествено много какаова. Може да се приготви и с по-малко какао (в такъв случай и кленовият сироп ще се намали), но тогава не е толкова богата и не носи същата наслада… А за да е приятна за консумация веднага след приготвянето, е добре пъпешовата сърцевина и водата да са предварително охладени (при блендирането продуктите леко се затоплят) – на нас това ни е достатъчно, защото не сме любители на ледените напитки, дори и през лятото. Другият вариант е готовата смес да се сложи за известно време в хладилника преди сервиране.








Няма коментари:

Публикуване на коментар