Мерителната чаша е 240 мл.
3 банана (350 г обелени)
150 г фурми (от пресните)
½ ч.ч. (120 г) вода
½ ч.ч. (100 г) олио по избор (шарлан, зехтин)
2 ч.ч. (250 г) пълнозърнесто брашно от спелта
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
щипка сол
100 г нарязани на едро орехи
Фурмите, изчистени от костилките, се блендират с водата и сместа се прехвърля в купа. Бананите се намачкват с вилица в чиния и се прибавят към фурмите. Добавя се олиото и се разбърква с тел до усвояване на мазнината.
В друга купа се пресява брашното заедно с бакпулвера, канелата и солта, добавят се орехите и се разбърква.
Сухата смес се добавя към течната и се разбърква за кратко, до смесване на продуктите.
Получава се гъсто тесто, което се изсипва в кексова форма и се заравнява отгоре. Пече се на 160 градуса на долен реотан с вентилатор около 35 мин.
Готовият кекс се оставя във формата за малко да поизстине, след което се изважда върху решетка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар