17 юли 2021

Киноа с тиквички и моркови (сурови)




Киноа с тиквички и моркови вече съм готвила – но тогава зеленчуците бяха нарязани на много тънки лентички или на пръчици и бяха минали макар и минимална термична обработка. Този път обаче реших да подходя различно – оставих ги сурови, затова ги настъргах на едрото ренде и ги прибавих към още горещите нежни зрънца. Това е напълно достатъчно, за да омекнат съвсем лекичко зеленчуците, без да бъдат готвени излишно. А от опит знам, че много подходяща подправка за киноата е кориандърът, така че отново заложих на него. И крайният резултат беше повече от задоволителен – вкусно и ароматно ястие, дори и без добавяне на никаква мазнина (не, не съм забравила олиото в списъка с продуктите 😉).
Мерителната чаша е 240 мл.


1 ч.ч. киноа
1 бейби тиквичка (140-150 г)
1 малък морков
2 скилидки чесън
няколко стръка кориандър
1 ч.л. сол


Киноата се накисва от предната вечер в студена вода. Преди варенето се измива много добре.
1 ч.ч. вода се слага да заври. Добавят се киноата, наситненият чесън и солта и се вари около 20 мин. на слаб огън – докато поеме всичката вода.
Малко преди да е готова киноата, се добавя наситненият кориандър.
Тенджерата се сваля от котлона, тиквичката и морковът се настъргват на едрото ренде, прибавят се към киноата и всичко се разбърква добре.




Както и останалите рецепти с киноа, и това ястие е изключително вкусно, лесно и експресно. А когато тиквичката и морковът не се готвят предварително, всичко става още по-бързо. Но това не е единственият бонус в случая – не е тайна, че най-добре е зеленчуците да се хапват сурови. А ако не се ползва и екстрахирана мазнина, нещата се подобряват още повече!








Няма коментари:

Публикуване на коментар