12 юни 2020

Киноа с лук, моркови и пресен кориандър




От няколко години редом с другите зелени подправки си садя и кориандър – специално за гуакамолето. Но тъй като този прекрасен мексикански специалитет не е ежедневно в менюто ни, а кориандърът прекалено бързо избуява и почва да цъфти, се опитвам да му намирам и други приложения (освен че го замразявам). Така намери място в настоящата гозба, която пък е вариация на вече познатата с тиквички, моркови и чушки. Оказа се, че дори в момента да не разполагам с тиквички и чушки, пак може да се сготви нещо вкусно (без моркови и лук никога не оставам вкъщи). И понеже замених някои от основните продукти, реших да заменя и подправките – така в центъра на събитията се оказаха нежните и много ароматни листенца на кориандъра. В прясно състояние той е не просто ароматен, направо си е миризлив (за някои дори неприятно) – затова и в гуакамолето слагам само по няколко стръкчета. Но когато се сготви, този силен и специфичен аромат намалява и ястията стават с много приятен загадъчен и екзотичен аромат. Така че може да се слага и в по-големи количества…
Мерителната чаша е 240 мл.


1 ч.ч. киноа
1 глава лук
2-3 моркова
букетче пресен кориандър
2 ч.л. сол (на вкус)
струйка студенопресован зехтин


Киноата се накисва от предната вечер в студена вода. Измива се много добре и се сварява в 1 ч.ч вряща вода с 1 ч.л. сол на слаб огън – докато поеме всичката вода.
Лукът се нарязва на полумесеци, морковите – на пръчици, кориандърът – на ситно. Всичко се слага в тенджера на слаб огън с малко водичка и 1 ч.л. сол (на вкус) и се задушава няколко минути до леко омекване на морковите (да са приятни за ядене – леко хрупкави). Ако е останала течност, тенджерата се оставя без капак, за да изпари излишното, и се добавя сварената киноа. Налива се струйка зехтин, разбърква се и ястието се оставя да престои 10-15 минути, преди да се сервира.




Ястието е много приятно и вкусно, въпреки че е съвсем простичко и лесно. В сготвен вид кориандърът не само че не е толкова страшен (т.е. непоносимо миризлив), но и придава много интересен аромат на най-обикновените моркови и лук…








Няма коментари:

Публикуване на коментар