Сигурна съм, че всеки любител на басмати знае как се вари това съкровище – според обичайните инструкции оризът се изсипва във вряща подсолена вода (в съотношение 1:1¾) и се вари на слаб огън, докато поеме всичката вода. Но понеже аз задължително накисвам всички зърнени и бобови храни преди варене, трябваше да открия ново съотношение ориз : вода. Оказа се доста лесно – 1:1 (1 чаша сух ориз се накисва и после се вари в 1 чаша вода). И оризът пак става прекрасен! Има обаче две тънкости: първо, когато оризът поеме водата, се дръпва от котлона и се оставя да се задуши за няколко минути; и второ (прочетох това в една статия за индийската кухня), като е готов, се разбърква леко с вилица, за да стане пръхкав.
1 ч.ч. (180 г) ориз басмати (бял)
1 ч.ч. (240 г) вода
1 ч.л. сол
(бучица кокосово масло)
Оризът се накисва в студена вода от предната вечер. На другия ден се измива добре и се изсипва във врящата вода, в която е добавена и солта. Похлупва се и след като заври, котлонът се намалява. Оставя се да ври на тих огън, докато поеме водата. Тогава тенджерата се дръпва от котлона, оризът се разбърква нежно с вилица и се оставя да се задуши за няколко минути, преди да се сервира.
Много е хубав и само така (особено ако ще се ползва за гарнитура), но по желание преди разбъркването може да се добави и някаква мазнина – струйчица шарлан или бучица кокосово масло. И първият вариант е достатъчно добър, но вторият просто е зашеметяващ – басмати с кокосово масло е идеалната комбинация, божествено вкусна и ароматна и е някак по-естествена (като се има предвид произходът на продуктите). И в този случай изобщо не е нужно основно ястие, към което да се добави оризът, или пък някакви зеленчуци към него. Уверявам Ви, че не Ви трябва нищо друго освен лъжица! Може и по-голяма!!! 😁
Няма коментари:
Публикуване на коментар