08 юни 2022

Настойка (спиртен извлек) от смокинови листа




Смокинята е великолепен плод – много вкусен и изключително полезен. Но не по-малко ценни са и листата на дървото – те помагат при стомашни неразположения, диабет и повишен холестерол, за отслабване, а според някои – и при високо кръвно, задух и кашлица. Съдържат много ензими и благодарение на това улесняват храносмилането и усвояването на храната, особено при по-възрастни хора, при които ензимите в организма намаляват. Листата могат да се ползват под формата на чай или спиртен извлек. Извлекът действа много добре при подуване и тежест в стомаха, гастрит и киселини; ползва се успешно и за топене на мастни депа (т.е. – за отслабване 😉), както и за сваляне на кръвната захар. Приготвя се извънредно лесно и когато е готов, е много удобен за употреба. Листата за него се берат през юни, но ако все пак се случи да се прави по-късно през лятото, се избират младичките листа от върха на клоните. При брането трябва да се внимава белият сок, който изтича от дръжките, да не попадне върху кожата, защото може да я раздразни много.

Какво е нужно за спиртния извлек? Смокинови листа, буркан и хубава домашна ракия (не първак!) или 95-процентов спирт от аптеката, разреден в съотношение 1:1 с вода (мисля, че и двойно дестилираната водка е добър вариант).
Листата се нарязват на едро и се слагат в буркан, без да се натъпкват. Заливат се с ракията (спирта), бурканът се затваря и се слага на тъмно за 40 дни.




След това течността се прецежда и се прехвърля в удобна бутилка или бурканче. Прибира се на тъмно и хладно място и при правилно съхранение запазва полезните си свойства няколко години.






Извлекът се приема по 20 (или 30) капки, разтворени във вода, сутрин и вечер на гладно, а при киселини – след ядене (съответно след получаване на неразположението).
Концентрираната настойка е тъмна на цвят, но когато се разтвори в чаша с вода, става приказно зелена. И докато човек я гледа и отпива от нея, сякаш го лекува и с цвета си…
И така, за подпомагане и подобряване на храносмилането, за лесно и неусетно отслабване, за регулиране на кръвната захар – наздраве! Е, за последните две, естествено, се иска по-продължителна употреба, не става с 20 капки еднократно…








2 коментара:

  1. Kolko lista se izpolzvat?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи какво количество извлек искате да получите и съответно от броя и големината на съдовете (бурканите).

      Изтриване