30 октомври 2022

Замразени кестени




Когато през октомври традиционната лятна разходка в боровата горичка традиционно се пренасочи към кестените (естествено ядливите!) в градския парк, човек се прибира вкъщи освен зареден и отпочинал, и с издути джобове. Тогава вечер на котлона задължително къкри тенджера с ароматно и невероятно вкусно съдържание. А когато човек е имал късмета при някой по-силен порив на вятъра да стане свидетел на бомбардировка от свободнопадащи кафяви минибомбички, джобовете не достигат и събраното количество е повече от възможното за изяждане за една вечер.




В такъв случай вече сварените и обелени кестени се съхраняват в хладилника и когато се събере прилично количество, се използват за различни кремчета или торти. Но ако разходката под кестеновите дървета е ежедневна или дори през ден, в един момент и десертите не спасяват положението. Тогава на помощ идва фризерът – така кестените спокойно могат да се съхранят за по-дълго време. Това решение е наистина много удачно, защото след размразяване те са досущ като прясно сварени.
Колко да са големи пакетчетата, всеки може да си прецени сам – аз ги правя по 500 г или 600 г, защото това са количествата, които ползвам в рецептите съответно за крем или торта.
И така, за някой зимен рожден ден или друг празник имам на разположение прекрасен материал за чудесна тортичка – дали ще е с аромат на кафе или лайм, или пък бисквитена, е само въпрос на избор и настроение. Да не би обаче да си помислите, че ми трябва специален повод за торта през зимата? 😉 А за кремове да не говорим – те са чест десерт вкъщи, независимо дали са шоколадови или не, с банани, дюли, ябълково пюре или с кокосово мляко








Няма коментари:

Публикуване на коментар