14 декември 2023

Свещник от портокал




Простичко и лесно, но красиво и ефектно – такова нещо е настоящият свещник. И толкова уместен за светлите декемврийски празници – че кой не свързва Коледа и Нова година със сочните и ароматни портокали? И цветово, и като ухание свещникът пасва идеално на празничната маса. А изработването му освен че е извънредно лесно, доставя и огромно удоволствие и наслада. Трябва само да се подберат хубави на вид портокали. Аз ползвам такива за сок – след като ги изстискам, запазвам двете половини на кората. Ето какво е нужно за един свещник:


кората на един портокал (две цели половинки)
малко ножче (или ножица)
миниформички за сладки
пъпки карамфил
чаена свещичка


Портокаловите кори се почистват отвътре от останалите след изстискването ципи и бяла част. В средата на горната половина се отрязва капаче, като се внимава дупката да е правилен кръг. С помощта на миниформички за сладки в останалата част се изрязват дупчици – на мен ми допадат звездичките. По горния ръб между така получените прозорчета (или където другаде ви харесва) се набождат пъпки карамфил. (Въпреки дупчиците отстрани отворът отгоре също е желателен, за да играе ролята на коминче – иначе страничните се опушват и почерняват, което разваля добрия външен вид на свещника).




Горната част може да се остави и без прозорчета, достатъчен е и само отворът отгоре – тогава набодените пъпки карамфил са повече и по-нагъсто. Остава само да се сглоби свещникът.






В долната половинка портокалова кора се поставя чаена свещичка, покрива се с горната половинка и свещникът е готов да заеме мястото си на празничната трапеза.




Много е ефектен за украса и през деня, но когато вечер свещичката вътре се запали и пламъчето ѝ игриво затрепка, става приказно красив и създава невероятно настроение и уют. И изобщо не е задължително да се наслаждаваме на тази прелест само на Коледа и Нова година, свещникът може да се ползва през цялата зима или поне докато портокалите са актуални…










Няма коментари:

Публикуване на коментар