Ако не разполагате с киселец и коприва, те спокойно могат да се компенсират с по-голямо количество пресен лук.
1 ч.ч. (200 г) просо
2½ ч.ч. (600 г) вряща вода
3-4 стръка пресен лук
листата на 1 връзка пресен чесън
2 щипки джоджен
1 ч.л. сол
няколко листа киселец
няколко връхчета коприва
250 г кладница
бучица кокосово масло
щипка сол
1 морков
Просото се накисва от предния ден в студена вода, като междувременно тя се сменя 1-2 пъти. Преди готвенето се измива добре и се отцежда.
Лукът, чесънът, киселецът и копривата се нарязват на ситно, гъбите се накъсват на ленти по дължина.
Водата се слага на котлона и когато заври, се сипват просото, лукът, чесънът, джодженът и солта. Когато отново заври, котлонът се намалява. Готви се, докато просото поеме всичката течност – става много бързо, за 10-ина минути. Тенджерата се сваля от котлона, добавят се киселецът и копривата и се разбърква.
Докато се вари просото, тиган се загрява и се подмазва със съвсем малко кокосово масло. Изсипват се гъбите и се запичат за 7-8 мин., като към края се посоляват леко.
Морковът се настъргва на едрото ренде и заедно с гъбите се добавя към просото, след което отново се разбърква.
Миме,
ОтговорИзтриваненикога не съм приготвяла кладница, но това ястие ме изкушава много да го приготвя.
Прекрасно е.Кладницата доколкото знам е по - трудно смилаема от печурката.Не знам дали е точно така.
Не мога да кажа, Ели, има ли разлика между печурката и кладницата, ползвам и двете. Знам, че гъбите като цяло са по-трудносмилаеми, но съм запомнила, че д-р Гайдурков нарича кладницата българската антиракова гъба. А и вкусово много ми харесва! Но ти може да я замениш с друга по твоя преценка, ястиято няма да пострада от това. :)
Изтриване