25 юни 2024

Киноа с аспержи




Обикновено приготвям аспержите по най-лесния и мързелив начин – сотирани на тиган или пък запечени за кратко във фурната, даже и с черита не ми се занимава всеки път… Сега обаче реших да си усложня малко живота и да ги комбинирам с киноа. В магазина избрах от по-дебелите аспержи, за да остане нещо все пак, след като ги обеля (пък и по-лесно се белят, с тънките е голям зор). Но се оказа, че след белачката остана изключително много материал… Понеже ми се досвидя да изхвърля тази планина от обелки и долни крайчета (които се отчупват преди готвене), ми хрумна да ги ползвам за бульон, в който да сваря киноата. Нямах големи очаквания от него, просто исках да оползотворя обелките, но резултатът беше впечатляващ – приказно вкусен и ароматен бульон! Дори и без никакви други подправки (така и не успях да измисля какви да сложа), ястието стана фантастично! А то е забележително и по други причини – здравословно е и се приготвя за нула време.


1 връзка аспержи (300-400 г)
1 ч.ч. (180 г) киноа
1 ч.л. сол
щипка шарен пипер
мъничко кокосово масло


Мерителната чаша е 240 мл.
Киноата се накисва от предната вечер в студена вода. Преди варенето се измива много добре.
Долната част на аспержите се обелва и се отрязва около 1 пръст отдолу.
От обелките и отрязаните парченца се приготвя бульон – заливат се със студена вода и се варят 20-ина минути, след което течността се прецежда.
1 ч.ч. бульон се слага в малка тенджерка да заври. Добавят се киноата и 1 ч.л. сол и се вари около 20 мин. на слаб огън – докато поеме всичката вода.
Аспержите се нарязват на парченца по 3-4 см. Кокосовото масло се загрява в друга тенджера, добавят се аспержите и се сотират за няколко минутки, като се поръсват с малко сол и шарен пипер. Когато поомекнат (не прекалено, трябва да останат приятно хрупкави), се изсипва сварената киноа и се разбърква.




Ястието е наистина очарователно – максимално простичко, но учудващо вкусно и ароматно, при това без никакви подправки (ако изключим пипера, без който аспержите биха минали съвсем спокойно); със сигурност големият удар беше бульонът. Самата киноа също има свой прекрасен аромат, а аспержите допълват картинката със своята хрупкавост и свеж цвят.








Няма коментари:

Публикуване на коментар