08 декември 2024

Коледни лешниково-кокосови сладки




Това са онези разкошни псевдотрюфелчета, които те карат да се размазваш от удоволствие при всяка хапка, но в коледен вариант. Всъщност изобщо не е трудно едни стандартни сладки, бисквитки или бонбони да се превърнат в коледни – достатъчно е само да им се добавят подходящите аромати. За мен това са канелата, карамфилът и портокаловата кора – те създават характерното ухание на Коледа. Направих и още една промяна – пропуснах кокосовите стърготини (тяхното хрускащо присъствие някак не ми се връзва с празника), като ги компенсирах с кокосово брашно. И сладките станаха повече от прекрасни!
Понеже разполагам с домашно изсушени портокалови корички, използвах тях, но съм убедена, че ще стане превъзходно, а защо не и още по-добре с прясно настъргана кора от портокал.


250 г изчистени ябълки
1 банан (100 г обелен)
40 г сусамов тахан
2 с.л. (40-45 г) златен сироп (меласа)
1 ч.л. канела
¼ ч.л. смлян карамфил (10 пъпки счукани)
1 ч.л. портокалови корички (настъргана кора от 1 портокал)
1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. ябълков оцет
100 г лешниково брашно (смлени лешници)
80 г кокосово брашно


Ябълките (аз не ги беля) се накълцват в чопър. Добавят се бананът, таханът, златният сироп, канелата, карамфилът, портокаловите корички и угасената в оцета сода и се пасира до гладка смес. Прибавя се лешниковото брашно и се разбива още до смесване на всички продукти. Накрая се слага кокосовото брашно – последно и не всичкото наведнъж, защото с него се регулира гъстотата (ако се наложи, количеството му може да се коригира). Получава се мека смес, с която се работи много лесно (чудно вкусна е и сурова – може да се ползва за бонбони без печене, без содата естествено).




От нея с ръце се оформят топчета (моите са с големината на орех и излязоха 30 броя) и се подреждат в тава върху хартия за печене.




Сладките се пекат в предварително загрята на 160 градуса фурна на долен реотан с вентилатор около 14-15 мин. На пръв поглед изглеждат недопечени и на допир са прекалено меки, но като изстинат, се стягат.
Съхраняват се в купа (кутия) с капак – така омекват и заприличват поразително на трюфелчета, въпреки че в тях няма никакво какао (шоколад). Ако оцелеят повече от 2-3 дена, е добре купата да се прибере в хладилника. И колкото повече стоят, толкова по-хубави стават.




Сладките, както и първообразът им, са великолепни! Всяка хапка от тях създава онова вече познато блаженство, като сега удоволствието е на още по-високо ниво благодарение на добавените аромати. Усеща се прекрасно ухание на канела и карамфил, а нежно хрускащите портокалови корички допринасят още повече за върховната наслада. И Коледа става още по-вкусна, щастлива и уютна.










Няма коментари:

Публикуване на коментар