18 март 2022

Сушени портокалови корички




Обожавам аромата на портокалова кора в различните печива – блатове за торта, сладкиши, козунаци или дребни сладки. Но употребата им не е препоръчителна, защото за по-дълга трайност и по-добър търговски вид цитрусовите плодове се обработват отвън с химически препарати. Има вариант преди да се използват корите, плодовете да се измият добре с топла вода (може дори и с миещ препарат), да се накиснат за известно време във вода със сода бикарбонат и после хубаво да се изтъркат. И все пак остава неизвестността доколко тази процедура успешно е премахнала нежеланите химикали. Затова е най-добре да се ползват био плодове или казано иначе – чиито кори не са третирани по никакъв начин. Може би не е често явление, но се намират и такива по магазините. Затова, когато попаднах на такива портокали неотдавна, реших преди да ги белим за хапване, да настържа кората им и да я изсуша за по-нататъшна употреба.

И така, необходими са неопределен брой (най-добре толкова, колкото могат да се изядат в сравнително кратък срок) нетретирани портокали или иначе казано – био, еко, органик или както там е изписано на етикета.
Плодовете все пак се измиват добре, подсушават се и корите се настъргват. Ако се получат по-дълги лентички, се накълцват с нож на ситно.




Разстилат се на тънък слой в чиния (или друг подходящ съд) и се сушат на стайна температура – може до прозореца на слънце, може под климатика или близо до друг източник на топлина, като периодично се разбъркват.




Понеже стърготинките са дребнички, два дни са им напълно достатъчни, за да изсъхнат добре.




Готовите портокалови корички се прибират в чисто сухо бурканче и така се съхраняват. И когато за в бъдеще решим да ароматизираме някое печиво, само отваряме бурканчето и си вземаме колкото ни е нужно от благоуханното му съдържание.








2 коментара:

  1. И аз обожавам ароматите на цитруси - лимон и портокал.Правя такива корички от домашно дръвче каламандин.Дребни плодчета с много вкусна , тънка коричка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, от домашно дръвче е най-добре, браво! А който си няма, дебне био плодовете в магазина! ;)

      Изтриване