03 юли 2014

Венецът на Горгона




Доста страховито име за един толкова прекрасен сладкиш! Наистина е великолепен! Още щом го опитах миналата година, се влюбих в него. Тогава го приготвих по оригиналната рецепта на Йоли и останах очарована от комбинацията на вишни и шоколад. Признавам, че бях доста изненадана от нея; дотогава имах една любима комбинация на шоколада с плод – тази с портокал (особено с портокалови корички). Но се оказа, че комбинацията с вишни е не по-малко пленителна! Просто уникално съчетание на вкусове и аромати!
И нямаше как тази година отново в сезона на вишните да не повторя този приказен сладкиш. Този път обаче с някои промени в рецептата – трансформирах я във веганска. И сега съм още по-щастлива, защото резултатът е пак толкова добър като оригинала!


блат:
1 банан
100 г кафява захар
1 лимон – кората и сокът
2 с.л. мак
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
50 г зехтин (олио)

крем:
200 мл кокосово мляко
4 с.л. кафява захар
2 с.л. нишесте
1 пак. ванилия
100 г шоколадов кувертюр (черен шоколад)
1 ч.ч. бита сметана (получена от 100 мл кокосово мляко + 2 с.л. кафява захар)

750 г вишни
100 г кафява захар
3 с.л. вишновка
2 с.л. нишесте

ганаш:
100 мл кокосово мляко
100 г шоколадов кувертюр (черен шоколад)
1 с.л. вишновка


Бананът се пасира в блендер, добавя се захарта и пасирането продължава още малко, докато се разтопи захарта. Сместа се прехвърля в купа, добавят се лимоновият сок, настърганата кора и макът и се разбърква с телена бъркалка. Прибавя се брашното, смесено с бакпулвера, и се разбърква до гладко тесто. Накрая се налива зехтинът и отново се разбърква, докато се усвои. Тестото става гъсто, но течно. Излива се в тавичка или тортена форма с диаметър 24-26 см, застлана с хартия за печене, в средата на която е поставена купичка или ринг.
Блатът се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор около 25 мин. Докато се пече, се надува доста, но след това спада леко, затова може да се остави за няколко минути в изключена фурна на отворена врата. После се изважда от тавичката и се оставя да доизстине на решетка.




Нишестето се разбърква в кокосовото мляко, добавя се захарта и се слага на котлона. Вари се на среден огън, докато се сгъсти, като непрекъснато се бърка с тел. Дърпа се от котлона и в горещия крем се добавя начупеният на парченца шоколад. Изчаква се малко да се стопи, ароматизира се с ванилията и се разбърква добре. Няма нужда от прекалено бъркане, а само колкото сместа да се хомогенизира. Оставя се да изстине (може и за малко в хладилника).
На този етап от приготвянето си кремът става много гъст, но когато се добави битата сметана, става по-пухкав и обемен. Ако се наложи, преди това може да се разбие леко с миксер, за да няма бучици.
100 мл студено кокосово мляко се разбива с миксер с 2 с.л. кафява захар, предварително смляна. Сместа не става въздушна като бита животинска сметана, но все пак е пухкава и много гъста. Прибавя се към шоколадовия крем и се разбърква добре. Готовият крем се слага в хладилника, докато се приготвят останалите съставни части на сладкиша. Като се охлади, става още по-хубав – гъст и плътен.




Вишните се изчистват от костилките. Вишновката и захарта се слагат в средно голяма тенджера на слаб огън и се сваряват на сироп. Тенджерата се дърпа от котлона и при непрекъснато бъркане се налива разтвореното в малко водичка нишесте (може да се добави и сокът, който са си пуснали изчистените вишни). Връща се на котлона и се бърка, докато сместа се сгъсти. Тогава се изсипват вишните и котлонът се увеличава на максимална степен. Вишните се варят с леко разбъркване не повече от 2-3 мин., за да не се сварят съвсем и да омекнат. Трябва да се получи гъста хомогенна вишнева маса. Ако сиропът остане рядък, може да се отцеди и да се довари, като се добави още 1 с.л. нишесте, размито в малко водичка, след което да се добавят вишните и да се разбърка добре.




Кокосовото мляко за ганаша се загрява до кипване. Дърпа се от огъня и се добавя начупеният на парченца шоколад. Добавя се вишновката и се разбърква на гладък крем. Оставя се да изстине. Може да се напълни в шприца, докато е още течен, и така да се сложи в хладилника, но трябва да се извади няколко часа, преди да се използва, за да може да се отпусне и да излиза свободно от шприца.

Блатът се слага в поднос, като в дупката се слага рингът, който е ползван при печенето, а отстрани – пръстенът на тортена форма или тортен ринг. Покрива се с пласт вишни (около половината от вишневата смес)




и върху тях се разпределя шоколадовият крем. Отгоре се нареждат останалите вишни и сладкишът се слага за няколко часа или за през нощта да стегне в хладилника.




На другия ден се освобождава от ринговете и върху вишните с тънък шприц се правят змийчета от ганаша – за да отговаря сладкишът на името си!




Сладкишът е превъзходен! Много е свеж въпреки немалкото шоколад в него. Вишните с леко киселия си вкус го правят наистина много приятен и освежаващ.
По желание част от кокосовото мляко може да се замени с ядково, а при липса на вишновка може да се ползва друг ароматен алкохол. Нишестето пък (това при вишните) може да се замени с агар-агар.











Няма коментари:

Публикуване на коментар