Това е една от любимите рецепти за пресни картофи у дома. Приготвя се изключително лесно и бързо, а резултатът е невероятно вкусен. Необходими са дребни пресни картофки – такова количество, че да се съберат на един ред в тенджерата, в която ще се готвят, като не са натъпкани плътно един до друг, за да могат да се разбъркват от време на време чрез разклащане на тенджерата. Ако картофите са едри и се нарежат на парчета, по време на готвенето се разпадат (особено ако се разбъркват с лъжица) или залепват за дъното. А дребните остават цели и са по-красиви при сервирането – независимо дали като основно ястие, или като гарнитура. Ароматите, естествено, подлежат на импровизации: розмаринът може да се замени с
копър (все пак това е класиката) или друга предпочитана подправка – защо не риган, мащерка, босилек или дори джоджен… Зехтинът също би могъл да бъде натурален, особено при положение че при задушаването на картофките има достатъчно благоухания, но с ароматен вкусът става уникален!
дребни пресни картофи
сол на вкус
2-3 стръка пресен чесън (зелената част)
няколко стръкчета розмарин
(струйчица
ароматен зехтин)
Картофите се измиват много добре и без да се белят, се слагат в тенджера заедно с нарязания на ситно чесън и розмарин. Налива се малко вода, посоляват се и оставят да се задушат, докато омекнат. От време на време тенджерата се разклаща, за да се разбъркат картофките. Ако по време на готвенето водата изври, се долива още, но накрая не трябва да е останала никаква течност. Когато се свалят от котлона, се добавя мъничко ароматен зехтин и се оставят за 2-3 мин., преди да се сервират, за да овкусят (зехтинът спокойно може да се пропусне, не по-малко вкусно е и без него).
Картофките са приказно вкусни! Розмаринът, който е една от любимите ми подправки, чудесно се връзва с тях и това е поредното му удачно приложение.
Няма коментари:
Публикуване на коментар