16 август 2014

Пюре от леща




Понеже посред лято не ми се готви и не ми се яде леща в топъл вариант, не ми се сърбат и чорби, реших да поекспериментирам малко. Заложих на същите продукти, с които приготвям обичайното ястие, но с някои иновации. И се получи нещо много вкусно и приятно, ароматно и свежо. Пастет, пюре или кой както иска да си го нарича… Идеално е и за салатка, и за гарнутура… По-различното от традиционната леща по манастирски е, че реших да оставя лука, чесъна, чушката и моркова сурови – оттам дойде едно много приятно лекичко хрускане и изключителна свежест, което се оказа идеално попадение за лятото. А ароматът на кимиона и куркумата идеално се връзват с лещата. Пюрето е прекрасно и с най-обикновена нашенска (кафява) леща, но става невероятно вкусно с френска – определено вече ми е любима и напоследък я ползвам все по-често.


250 г леща (френска)
1½ ч.л. сол
2-3 стръкчета прясна чубрица
1 зелена чушка
1 морков
½ глава червен лук
3 скилидки чесън
½ ч.л. кимион
1 ч.л. куркума
(струйка шарлан)


Лещата се накисва от предната вечер в студена вода. На другия ден се измива добре и се сварява в съвсем малко вода (колкото да я покрие); ако е необходимо, по време на готвенето се долива още малко. Когато лещата е почти готова, се посолява и се добавя чубрицата, като се доварява още няколко минути. Оставя се да се поохлади и стръкчетата чубрица се изваждат.
Сварената леща се прецежда и се пасира заедно с чушката, моркова, лука, чесъна (всички са сурови) и подправките. По желание накрая може да се добави малко шарлан, но и без него е забележително вкусно, а и по-здравословно.



 
Пюрето е великолепно – много вкусно и свежо, идеално за лятото. Оказа се идеална добавка към картофите с грах – изобщо много ми се връзват картофи и леща... И също толкова успешно може да се приготви и с червена леща – тогава се получава с превъзходен златист цвят!








Няма коментари:

Публикуване на коментар