събота, 16 август 2014 г.

Пюре от леща
Понеже посред лято не ми се готви и не ми се яде леща в топъл вариант, не ми се сърбат и чорби, реших да поекспериментирам малко. Заложих на същите продукти, с които приготвям обичайното ястие, но с някои иновации. И се получи нещо много вкусно и приятно, ароматно и свежо. Пастет, пюре или кой както иска да си го нарича… Идеално е и за салатка, и за гарнутура… По-различното от традиционната леща по манастирски е, че реших да оставя чушката и моркова сурови – оттам дойде едно лекичко хрускане и изключителна свежест. А ароматите на кимиона и куркумата идеално се връзват с лещата.


1½ ч.ч. леща
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
сол на вкус
2-3 стръкчета (прясна) чубрица
1 (зелена) чушка
1 морков
½ ч.л. кимион (или на вкус)
1 ч.л. куркума (или на вкус)
4-5 с.л. шарлан


Лещата се накисва в студена вода за през нощта (12 часа). На другия ден се измива много добре и се сварява в съвсем малко вода (колкото да я покрие), като се добавят нарязаният лук и чесън. Ако е необходимо, по време на готвенето се долива още малко вода. Когато лещата е почти готова, се посолява на вкус и се добавя чубрицата, като се доварява още няколко минути. Оставя се да се поохлади.
Сварената леща се прецежда и се пасира заедно с чушката и моркова (те са сурови). Ако е необходимо, се посолява пак и се овкусява с малко кимион и куркума. Добавя се шарланът и се разбърква добре. 
Пюрето се оказа идеална добавка към картофите с грах – изобщо много ми се връзват картофи и леща...

Също толкова успешно пюрето може да се приготви и с червена леща – тогава се получава с превъзходен златист цвят!...
Няма коментари:

Публикуване на коментар