събота, 16 август 2014 г.

Лятна манджа с патладжани




Летни манджи в нета колкото щеш – и няма две еднакви. Някои са само с чушки и домати, в други има и патладжан, а има дори и такива с тиквичка. Има вариации и в зависимост от това дали чушките и патладжаните са сурови или предварително изпечени или пък в количеството на различните зеленчуци. И всеки твърди, че неговият вариант е най-вкусният. Аз обаче си търсех рецепта с патладжани, защото ми се намират няколко добри екземпляра в хладилника. И както обикновено, си имам свое виждане за нещата, затова се спрях на долния вариант – без предварително печене на зеленчуците.


2 големи патладжана
2 големи домата
2 чушки (червени)
3-4 големи глави лук
½ глава чесън
няколко стръкчета босилек
½ връзка магданоз
олио
ароматен зехтин
сол на вкус


Патладжаните се нарязват на едри кубчета, посоляват се и се оставят 30-ина мин. да си пуснат горчивата вода. Чушките се нарязват на лентички, лукът – на полумесеци, чесънът – на филийки, доматите се обелват и се нарязват на едро. Патладжаните се измиват и заедно с чушките, лука и чесъна се слагат на котлона в малко олио да се задушат. После се налива водичка и зеленчуците се оставят на слаб огън, докато омекнат. Когато са почти готови, се добавят доматите и нарязаният на ситно босилек. Ястието се доготвя още няколко минути до сваряване на доматите. Дърпа се от котлона и се добавят нарязаният на ситно магданоз и зехтинът.
Манджата е хубава и топла, и студена, даже студена ми харесва повече.











Няма коментари:

Публикуване на коментар