28 август 2016

Лятна салата „Дворяни“




Любимата ми пролетната салата „Дворяни“ естествено има и други варианти. Зелении всякакви си растат по двора почти целогодишно и понеже се коси регулярно, растенията си избиват наново и постоянно осигуряват свежи и крехки листенца, подходящи за салата. Е, някои от зеленолистните са само пролетни, но за сметка на това имат летни заместители. А през лятото вече могат да бъдат добавени и характерни за сезона зеленчуци – салатата отново е превъзходна и изключително полезна.




1 авокадо
1 домат
1-2 скилидки чесън
връхчета коприва
листа от глухарчета
киселец
широколист живовляк
теснолист живовляк
червена детелина
сол
ябълков оцет


Всички зелении се нарязват и се слагат в купа. Не е нужно да се мият – при брането се подбират само чисти и хубави листенца. Дори миенето на копривата с цел да се премахне парливостта ѝ може да се пропусне – достатъчно е да се намачка на сухо в кърпа. Авокадото се обелва, нарязва се на тънки резенчета и заедно с пресования чесън се добавя към зелениите. Разбърква се добре – при бъркането авокадото се разкашква леко и се размазва по зеленолистните. Накрая се добавя нарязаният домат и салатата се овкусява със сол и оцет. Разбърква се внимателно, за да не се намачка доматът.




Салатата е разкошна – цветна и полезна и съчетава в едно богатството от ценни хранителни вещества на зеленолистните, полезните мазнини на авокадото и вкусът умами на домата. И няма по-голямо удоволствие от това човек да си я хапва на двора, откъдето са повечето съставки в нея…








Няма коментари:

Публикуване на коментар