понеделник, 31 октомври 2016 г.

Киноа с броколи
Не съм от тези, които залитат по всякакви екзотични и скъпи продукти, набедени за супер храни, безценни за здравето и осигуряващи ни едва ли не безсмъртие. Предпочитам сезонни и местни плодове, зеленчуци и варива – те са не по-малко богати на полезни вещества. Настоящата рецепта се отклонява от тези ми разбирания, но нали изключенията потвърждавали правилото… Пък и е интересно понякога човек да опита различни вкусове и аромати и да види с какво се хранят хората по света…


1 ч.ч. киноа
1 скилидка чесън
1 малка глава броколи (450-500 г)
2 ч.л. сол
2 с.л. ароматен зехтин


Мерителната чаша е 250 мл.
Киноата се накисва от предната вечер в студена вода. Преди варенето се измива много добре.
1 ч.ч. вода се слага да заври. Добавят се накълцаната на ситно скилидка чесън, киноата и 1 ч.л. сол и се вари около 20 мин. на слаб огън – докато киноата поеме всичката вода.
Броколите се нарязват на малки розички, стъблата и кочанът (той се обелва) – на пръчици. Всичко се задушава в съвсем малко водичка (на дъното на тенджерата) и 1 ч.л. сол за максимум 10 мин. Целта е водата да се изпари, докато се задушават броколите, а те да останат приятно хрупкави (друга опция е да се сварят на пара). Тенджерата се сваля от котлона и чак тогава се добавя ароматният зехтин. Прибавя се и сварената киноа и всичко се разбърква добре.
Експресно и вкусно ястие! Резултатът наистина е очарователен! Киноата ми напомня на вкуса на кафявия ориз, но е много по-нежна и дребничка от него, а комбинацията с броколи е изключително добра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар