понеделник, 14 май 2018 г.

Песто от морковени листа




До неотдавна си купувах моркови на килограм, но от известно време предпочитам такива на връзка – и самите моркови ми изглеждат по-истински, а и зелената част също е използваема. За какво ли? Листата може да се нарежат в салата или пък да се ползват за песто! Както и част от дръжките – но само горната, защото надолу са по-твърди и влакнести. Останалите продукти са дежурните за целта…


листата с горната част от дръжките на 2 връзки моркови (70 г)
35 г орехи
3 скилидки чесън
60-70 мл зехтин екстра върджин
сокът на ½ лимон
½ ч.л. сол (на вкус) или самардала
1 с.л. хранителна мая


Всички продукти се пасират с пасатор до гладка смес. Насипва се в бурканче и се съхранява в хладилника. Понеже морковените листа имат малко по-особен аромат, но не толкова силно изразен като на босилека или магданоза например, може вместо сол да се ползва самардала, както и да се добави някаква друга предпочитана подправка – босилек, риган, розмарин…









Пестото е много приятно, с чудесна текстура и с умопомрачителен зелен цвят, който се дължи на лимоновия сок. Това вълшебно зелено се запазва дори след няколко дена в хладилника…















Няма коментари:

Публикуване на коментар