03 юли 2019

Кюфтета от елда




Месото и месните продукти изобщо не ми липсват, така че нямам стремеж и потребност да правя растителни луканки (от цвекло), салами (от грах) или шницели (от кой знае какво). Така че настоящите кюфтенца са просто по-различен начин да хапнем елда – тази полезна и диетична храна. А на тези, на които им е трудно да се разделят с месните кюфтета, ще им допаднат много – досущ приличат на направени от кайма (за това допринасят и подправките естествено).


1 ч.ч. (180 г) елда (натурална зелена)
1 морков
1 средно голям картоф (суров)
1 глава лук
2 ч.л. сол
½ ч.л. червен пипер
½ ч.л. кимион
няколко стръка магданоз
шарлан за намазване


Елдата се накисва от предния ден в студена вода. Измива се добре и се сварява в 1 ч.ч. вода (съотношение 1:1), като се добавя и 1 ч.л. сол. Мерителната чаша е 240 мл.
Морковът и картофът се настъргват на ситно ренде, магданозът и лукът се нарязват на ситно и всичко се слага в купа.
Елдата се смила в чопър и се добавя заедно с червения пипер, кимиона и още 1 ч.л. сол (на вкус) към зеленчуците. Всичко се омесва – най-лесно става с ръка, понеже елдата е много лепкава – и от сместа се оформят кюфтета с намокрени ръце.




Подреждат се в незалепваща тава (ако не е такава, леко се подмазва) и се пекат 15 минути на 200 градуса на долен реотан с вентилатор, докато хванат коричка отдолу. Тогава се обръщат и се допичат за още 15-ина минути, за да се запекат и от другата страна. Като се извадят от фурната, се поливат с тънка струйка шарлан.






Кюфтетата са прекрасни – много вкусни, с чудесен аромат и текстура! Отвътре са мекички и сочни, а отвън – с хрупкава коричка. Могат да се сервират с всякакъв сос, но за мен идеалната комбинация е с доматен. И малко задушен зелен фасул за гарнитура… А студената биричка си е направо задължителна! ;)










3 коментара:

  1. Не съм правила кюфтета от елда, но тези изглеждат толкова апетитно,че едва ли някой ще им устои.Кафава или зелена елда е по - подходяща за рецептата ? Чудесно лятно предложение за тези, които трудно се разделят с месните продукти.
    Поздрав сърдечен Мария !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, Елена! Аз ползвам натурална (зелена) елда, защото я накисвам, за да започне покълване. Бланшираната вече не е жив продукт и затова не я предпочитам, но вероятно и с нея ще се получи (мисля, че тогава няма смисъл от накисване)...

      Изтриване
    2. Ще уточня вида на елдата в рецептата горе. Благодаря, че ми обърна внимание!

      Изтриване