петък, 4 август 2017 г.

Задушен зелен фасул
Вече не помня откога не съм готвила зелен фасул по най-обичайния начин – на яхния. Когато преди няколко години една приятелка ми препоръча нейната рецепта, тя стана любима и на мен. И без това си ям сама фасула, та гледам да си го приготвя по най-бързия начин и с минимални продукти и разправии. И наистина ястието си заслужава – става много вкусно и апетитно. Изпитаната рецепта е със сол, но последния път я замених със самардала и резултатът ми хареса още повече!


500 г зелен фасул
5-6 скилидки чесън
1½ ч.л. самардала или сол (на вкус)
няколко стръка копър
струйка ароматен зехтин


Фасулът се почиства и нарязва на парчета с дължина 4-5 см. Слага се в тенджера със съвсем малко водичка на дъното – колкото да не загори – и се добавят чесънът, нарязан на шайбички, и самардалата. Задушава се на слаб огън 15-ина минути – докато омекне леко, целта е да остане приятно хрупкав. Ако все още има вода, тенджерата се оставя без капак, за да се изпари излишното. Дърпа се от котлона и се добавят наситненият копър и зехтинът. Разбърква се и ястието е готово за сервиране.

От горното количество фасул биха излезли 3-4 порции, но всичко зависи от това, дали няма нещо в добавка към него (задушени картофки с чесън и копър например), както и колко ще изяде котаракът…
Няма коментари:

Публикуване на коментар