02 юли 2019

Салата от манголд, авокадо и магданоз




Манголдът е зеленолистен зеленчук, за който в последно време се сипят купища суперлативи. Аз не залитам особено по такива пропаганди, но неведоми са пътищата манголдови – съвсем изненадващо два стръка от него се озоваха в нашата малка градинка. Една позната на мъжа ми му беше дала няколко коренчета разсад на различни неща, някои от които той така и не запомнил какви са. Когато въпросните растения пораснаха малко, ги оприличихме на цвекло и така си ги нарочихме. Даже ползвахме няколко пъти листа от тях в разни салати, мислейки ги за цвекло… Но когато на втората година (есента растенията не изглеждаха задоволително големи и ги оставихме да презимуват в земята) решихме да извадим главите цвекло, се оказахме неприятно изненадани – имаше само малки коренища и никакво подобие на глави… И чак тогава след известно проучване в интернет установих, че нашето цвекло всъщност е манголд! Така че обрах листата – с прекрасен наситенозелен цвят, гладки и лъскави, – и ги скътах в хладилника за утрешната салатка… Те не се отличават с особен вкус и аромат, но са приятни за ядене (не са горчиви, тръпчиви или кисели например като някои други зелении).


1 букетче листа (20-ина) от манголд
3 стръка пресен чесън
1 малка китка магданоз
1 авокадо
сок от 1 лайм
1 главичка пресен лук
сол на вкус


Авокадото се обелва и се намачква със сока от лайм в салатена купа. Добавят се наситненият чесън и солта и се разбърква. Листата манголд, лукът и магданозът се нарязват на ситно и се прибавят към авокадото. Всичко се разбърква добре и е готово за сервиране.




Салатата е много свежа и приятна, с чудесни аромати от чесъна, лука, магданоза и особено лайма. И полезна, разбира се – всички зелении освен на прекрасни миризми са богати и на множество витамини и минерали. А авокадото някак облагородява целия този треволяк с нежната си текстура и обединява всичко в една прекрасна симфония…








2 коментара:

  1. Мария,
    пресният манголд наистина не се отличава с някакъв запомнящ се вкус, но пък ако се направят сармички с него или супа е много вкусен.Използвам го и за постни мусаки с ориз, както и за различни солени кексове.Чудесен зеленчук е, защото веднъж засят се саморазсява на следващата година и много лесно се отглежда.Единственото нещо, което трябва да се прави е да се полива ако има засушаване.Листата стават сочни и свежи, а и едри при добро поливане и почти цяла година се берат чак до падане на сланите.Ако се засее на закътано място и през зимата може да се берат листа.
    Чудесно предложение с пресен манголд, бих добавила и малко сушени домати.Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Елена, защо не знаех по-рано, че толкова лесно се саморазсажда и отглежда пустият му манголд! Като извадихме растенията, бяха на път да образуват семена! Ама нали до последно го мислех за цвекло... Иначе и аз стигнах до извода, че листата са чудесни за сармички, защото са здрави и леко жилави. Благодаря ти за подробните разяснения и добрите идеи! :)

      Изтриване