10 юли 2020

Тиквички с елда




Популярната рецепта е за тиквички с ориз, но като последователен експериментатор в кухнята нямаше как да не я пробвам и с елда. Просто се опитвам да намеря повече приложения на този полезен и нискокалоричен продукт. Съвсем очаквано се получи много добър резултат – цветно, вкусно и ароматно ястие. И естествено диетично – тиквичките също са известни с малкото си калории, а начинът на готвене е много щадящ (без запръжки и излишна термична обработка, с добавяне на мазнината след края на готвенето).
Мерителната чаша е 240 мл.


2 средни тиквички (600 г) 
1 глава лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
2 ч.ч. вряща вода
1 ч.ч. елда (натурална зелена)
3 ч.л. сол
1-2 домата (200 г)
10-ина стръка копър
струйка студенопресован зехтин


Елдата се накисва от предния ден в студена вода. На другия ден се измива добре.
Тиквичките и морковът се нарязват на кубчета, лукът и чесънът – на ситно.
Лукът се запича в суха тенджера на среден огън при непрекъснато бъркане, докато замирише приятно. Добавят се тиквичките, морковите и чесънът и се бърка още малко. Налива се водата и се добавят солта, елдата, доматите и копърът. Разбърква се и всичко се прехвърля в тавичка. Пече се на 200 градуса на долен реотан 30-ина мин. – докато елдата поеме водата. Към края на печенето може да се включи и горният реотан, за да се получи приятен загар и отгоре. Готовото ястие се полива със зехтин и се оставя за 10-15 мин., преди да се сервира.






Ястието е чудесно – диетично, здравословно и сготвено по изключително щадящ начин. Освен това е много цветно и красиво. Тиквичките и морковите запазват своята приятна хрупкавост (не са сурови, просто не са пресготвени), което придава забележителна свежест и всяка хапка носи голямо удоволствие. И не икономисвайте копъра – сложете повечко!








Няма коментари:

Публикуване на коментар