Тази рецепта не е нищо особено – нито е сложно да се измисли, нито да се приготви. Но си заслужава вниманието, тъй като салатата айсберг е много интересна и приятна на вкус, а крайният резултат е толкова пъстър и красив! Въпросната салата е нещо средно между зеле и маруля, но с голям бонус – липсват недостатъците на двете: тя е по-нежна и крехка от зелето и не нагарча като марулята, даже напротив – има леко сладникав вкус.
Рецептата не само е елементарна, но и няма строги изисквания от кое колко да се сложи – всичко е въпрос на вкус и на това колко големи са главата айсберг, морковите или зеленият лук. Даже може някой от зеленчуците да се пропусне или да се добави нещо друго… Но долният вариант е вероятно най-лесният за изпълнение, тъй като продуктите са "подръчни материали" във всяка кухня. Количеството им би стигнало за 3-4 порции:
½ салата айсберг
1-2 моркова
4-5 с.л. царевица
4-5 стръка зелен лук
маслини за украса
сол на вкус
зехтин (ароматен)
оцет – светъл балсамов или ябълков
Салатата айсберг се нарязва на едро или се накъсва и се слага в купа. Морковите се настъргват на едро ренде и се прибавят заедно с царевицата и ситно нарязания лук. Овкусява се със сол, оцет и зехтин, разбърква се и се украсява отгоре с маслини.
Много добре в салатата се вписват и 3-4 репички и 2-3 стръка пресен чесън – обогатяват я и на цвят, и на вкус.
Макар и толкова простичка, салатата е прекрасна – изключително свежа, цветна и красива. И е чудесно разнообразие от обичайните за зимата туршии и салати от кисело зеле или кореноплодни...
Рецептата не само е елементарна, но и няма строги изисквания от кое колко да се сложи – всичко е въпрос на вкус и на това колко големи са главата айсберг, морковите или зеленият лук. Даже може някой от зеленчуците да се пропусне или да се добави нещо друго… Но долният вариант е вероятно най-лесният за изпълнение, тъй като продуктите са "подръчни материали" във всяка кухня. Количеството им би стигнало за 3-4 порции:
½ салата айсберг
1-2 моркова
4-5 с.л. царевица
4-5 стръка зелен лук
маслини за украса
сол на вкус
зехтин (ароматен)
оцет – светъл балсамов или ябълков
Салатата айсберг се нарязва на едро или се накъсва и се слага в купа. Морковите се настъргват на едро ренде и се прибавят заедно с царевицата и ситно нарязания лук. Овкусява се със сол, оцет и зехтин, разбърква се и се украсява отгоре с маслини.
Макар и толкова простичка, салатата е прекрасна – изключително свежа, цветна и красива. И е чудесно разнообразие от обичайните за зимата туршии и салати от кисело зеле или кореноплодни...
Няма коментари:
Публикуване на коментар