27 април 2014

Пълнозърнести катмерчета с тахан




Отне ми известно време, докато осъществя идеята си да експериментирам върху темата „катмерчета“, но в крайна сметка нещата си дойдоха по местата. След успешния резултат на варианта с картофена плънка бях замислила и такъв с тахан. Този път обаче – с пълнозърнесто брашно. Определено бялото брашно е по-удачно за баници и техните подобия, но таханът (който е доста тъмен на цвят, защото предпочитам пълнозърнест) някак пó ми се връзва с тъмно брашно… Само трябва да се има предвид, че с пълнозърнестото тесто се работи по-трудно – не е така еластично като бялото, затова кората не трябва да се разточва прекалено тънко и да не се слага много плънка, а полученият охлюв също трябва да се разточва много внимателно, защото лесно се къса. Съответно катмерчетата стават по-дебели и трябва да се пекат по-дълго на не много силен котлон.
В представите си виждах новия вид катмерчета със сладка плънка от тахан и мед (чудесна комбинация!), но ми дожаля за меда – при термична обработка от полезните му качества няма да остане почти нищо. Затова реших да го заменя с кафява захар – също нелоша компания за тахана. Само гледайте да не е много едра, за да не хруска дори и след изпичането… А медът може да се ползва за намазване на готовите катмерчета, ако не са ви достатъчно сладки от захарта. Що се отнася до захарта – по-удачно е да се поръсва, след като всяка кора се намаже с тахан; ако се разбърка с него, сместа става много гъста и после трудно се размазва по корите. С ароматите също може да се експериментира; аз заложих на класиката – канела – но тя може да се замени с друга подправка или пък да се добави още нещо за разкош…


300-350 г пълнозърнесто брашнo
1 ч.ч. (200 мл) хладка водa
2 с.л. олио
1 с.л. оцет
щипка сол

плънка:
8 с.л. сусамов тахан
8 с.л. кафява захар
канела на вкус
малко олио по избор


В брашното се прави кладенче и вътре се изсипват водата, олиото, оцетът и солта. Омесва се тесто и се разделя на 8 топчета. Покриват се с найлоново фолио и се оставят да починат 30 мин.
Ако е много гъст, таханът може да се разреди с малко олио по избор.
На набрашнен плот всяко топче се разточва на не прекалено тънка кора, намазва се с 1 с.л. (може и повече) тахан и се поръсва с 1 с.л. захар и малко канела.




Кората се навива на руло, усуква се




и след това се завива на охлюв, който се разточва отново много внимателно, за да не се скъса кората и да не изтече плънката.




Получената баничка се пече на сух тиган на средно силен котлон (3 степен от 6) от двете страни. Готовите катмерчета се намазват с олио и в никакъв случай не се чака да изстинат – не че не стават за ядене и студени, но кой има толкова излишно търпение! Пък и кому е нужно да си разваля удоволствието от живота, като може да си хапне нещо вкусничко, докато е още топло…









Няма коментари:

Публикуване на коментар