15 декември 2016

Заскрежен свещник




Безспорно една запалена свещичка в дългите и студени вечери създава много уют и настроение. А аз явно имам слабост към свещници, защото в главата ми се въртят различни идеи за осъществяване… Още повече, че наближават празниците и един оригинален свещник си е направо задължителен атрибут за дома. А е и идеалният домашно изработен подарък заедно с едно коледно чорапче и елхичка от панделка и мъниста
Вероятно най-простият и лесен начин да се постигне заскрежен ефект на свещника, е най-обикновена морска сол – може да е по-едра или по-дребна, въпрос на предпочитания. Останалите материали също са елементарни – бурканче, лепило (става както с С 200, така и със сухо) и подходяща панделка за завършек на творението.




Изпълнението също е повече от елементарно: бурканчето (без гърлото) се намазва добре с лепило и се овалва в солта (или се поръсва с нея).




Когато тя покрие цялата му повърхност, се притиска лекичко с ръце, за да залепне добре, и се оставя да изсъхне.




Тогава около гърлото на бурканчето се завързва лентичка и свещникът е готов!








Много е красив и на дневна светлина, но когато вечер, на тъмно в него загори свещичка, гледката е приказна! Сякаш истински скреж е покрил цялата му повърхност!
Наистина е поразително как с подръчни и съвсем евтини материали може да се сътвори нещо толкова красиво и ефирно. Солта абсолютно имитира ледени кристалчета!




Лично аз заложих на по-ситна морска сол, но ефектен резултат ще се постигне и с по-едра. Може би тогава по-удачният избор на лепило ще бъде С 200. За по-дребната сол и сухото върши чудесна работа.
Свещникът може да се изработи и без панделка отгоре, но тогава трябва и гърлото на бурканчето да се намаже с лепило и да се покрие със сол.








Няма коментари:

Публикуване на коментар