1 малка кисела зелка
1 ч.ч. пълнозърнест (кафяв) ориз
150 г гъби
1 морков
1 средна глава лук
щипка сол
2-3 щипки чубрица
олио (шарлан)
1½ ч.ч. зелева чорба
Оризът се накисва във вода от предния ден, изплаква се добре и се сварява в 1 ч.ч. зелева чорба – не омеква напълно, ще се довари като се напълни в зелката.
Гъбите се нарязват на дребни парченца, слагат се в суха тенджера на котлона и се посоляват леко. Бърка се енергично, за да не залепват за дъното, докато си пуснат водичка, след което се прибавя нарязаният морков и се дърпат от котлона. Целта не е гъбите да се сготвят, а само да намалят обема си. Лукът се нарязва на едро и се задушава отделно в малко водичка и шарлан за кратко. Като омекне, се добавят гъбите с моркова, полусвареният ориз и чубрицата. Всичко се разбърква и тенджерата се сваля от котлона.
Зелката се издълбава откъм кочана, вътрешността й се нарязва на ленти и се разпределя около зелката, като 2 листа се оставят, за да се завие отгоре. Напълва се с плънката и се сипва малко зелева чорба (около ½ ч.ч.), а отгоре се полива струйка шарлан.
Те се повдигат и зелката се полива с още малко шарлан – да се избегне топлинна обработка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар