Масово по магазините обаче се продава елда, която е кафява на цвят – за нея съм чела, че е бланширана, а аз искам жив продукт. Затова предпочитам светлата елда – тя леко зеленее и на пакета пише „натурална“. При варене съотношението елда : вода е 1:2 (когато елдата е била накисната предварително). Мерителната чаша е 240 мл.
½ зелка (700-750 г)
1 ч.ч. (180 г) елда (натурална зелена)
1 ч.л. червен пипер
щипка черен пипер (на вкус)
2 ч.ч. зелева чорба
(струйка шарлан)
(1 стрък праз)
(щипка чубрица)
Елдата се накисва от предната вечер в студена вода. На другия ден се измива добре и се отцежда.
Зелето се накълцва в чопъра на средна степен (на най-високата степен става прекалено ситно) и се задушава за 10-ина мин. в тенджера. За да не загори, се разбърква от време на време (може да се сипе и малко зелева чорба). Слага се червеният пипер и се готви още 1 мин. Добавят се елдата, черният пипер и зелевата чорба, разбърква се и всичко се прехвърля в тавичка. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна на долен и горен реотан около 20 мин. – докато елдата поеме течността. Тавата се изважда от фурната, по желание се полива с малко шарлан (и без него става вкусно), покрива се с хартия и се оставя така 10-ина минути, преди да се сервира.
Сол не съм слагала никаква заради зелевата чорба. Получи се много добре на вкус, но ако зелевата ви чорба е по-солена, заменете част от нея с вода.
Няма коментари:
Публикуване на коментар