13 февруари 2017

Кисело зеле с елда
Елдата е изключително полезен продукт – диетичен (препоръчва се на диабетици и на желаещи да отслабнат) и с много полезни вещества в състава си, но не е широко популярна у нас и много хора се чудят какво да сготвят с нея. А отговорът на този въпрос е безкрайно лесен – спокойно може да замени ориза във всяко ястие. Така нещата с измислянето на начин на приготвяне значително се улесняват – рецепти с ориз колкото щеш. И понеже кисело зеле с ориз ми е любима зимна манджа, нямаше как да не пробвам и зеле с елда. За моя радост се получи отново чудесен резултат – лесно и много вкусно ястие.
Масово по магазините обаче се продава елда, която е кафява на цвят – за нея съм чела, че е бланширана, а аз искам жив продукт. Затова предпочитам светлата елда – тя леко зеленее и на пакета пише „натурална“. При варене съотношението елда : вода е 1:2 (когато елдата е била накисната предварително). Мерителната чаша е 240 мл.


½ зелка (700-750 г)
1 ч.ч. (180 г) елда (натурална зелена)
4 с.л. шарлан
1 ч.л. червен пипер
щипка черен пипер (на вкус)
2 ч.ч. зелева чорба


Елдата се накисва от предната вечер в студена вода. На другия ден се измива добре и се отцежда.
Зелето се накълцва в чопъра на средна степен (на най-високата степен става прекалено ситно) и се запържва за 10-ина мин. в 2 с.л. шарлан. Слага се червеният пипер и се запържва още 1 мин. Добавят се елдата, черният пипер и зелевата чорба, разбърква се и всичко се прехвърля в тавичка. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна на долен и горен реотан около 20 мин. – докато елдата поеме течността. Тавата се изважда от фурната, полива се с останалия шарлан, покрива се с хартия и се оставя така 10-ина минути, преди да се сервира.
Съотношението зеле : елда няма задължителен характер и може да варира според предпочитанията ви – повече зеле или повече елда. Не е проблем и ястието да се сготви само в тенджера, без да се запича във фурната – пак става вкусно.
Сол не съм слагала никаква заради зелевата чорба. Получи се много добре на вкус, но ако зелевата ви чорба е по-солена, заменете част от нея с вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар