1 средна зелка
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
2-3 ч.л. червен пипер
1 дафинов лист
2 домата
2-3 ч.л. сол (на вкус)
струйка олио за готвене по избор
Зелето се нарязва и се запържва в загрятата мазнина, като се бърка непрекъснато. Посолява се леко, за да омекне по-бързо. Добавят се лукът и чесънът, нарязани на ситно, и червеният пипер и се бърка още малко. Налива се малко водичка, слага се дафиновият лист и се оставя на слаб огън да се задушава около половин час. Тогава се посолява още, ако е нужно, и се добавят нарязаните домати. Готви се още 20-ина минути или докато зелето омекне до желаната степен. Ако е останала течност, капакът се маха, за да се изпари излишното – според бабините наставления зелето трябва да остане "на мазнинка" (което при мен не се получава точно така, защото съм свела до минимум нейното количество).
Няма коментари:
Публикуване на коментар