500 г брюкселско зеле (прясно)
2 с.л. тъмен балсамов оцет
кората от ½ лимон
сол и пипер меланж на вкус
струйка студенопресован зехтин (или кокосово масло)
(соев сос и кориандър)
Зелчиците се почистват от външните листа и се срязват на половинки, за да могат да се овкусят добре и отвътре. Слагат се в малка тавичка и се добавят оцетът, лимоновата кора, солта и пиперът. Разбърква се добре и се пече на 200 градуса около 20-25 мин. – зелчиците да не омекват прекалено много, а да хрупкат приятно.
Зелчиците се почистват от външните листа и се срязват на половинки, за да могат да се овкусят добре и отвътре. Слагат се в малка тавичка и се добавят оцетът, лимоновата кора, солта и пиперът. Разбърква се добре и се пече на 200 градуса около 20-25 мин. – зелчиците да не омекват прекалено много, а да хрупкат приятно.
След като се извадят от фурната, се поливат със струйка зехтин, разбъркват се и ако е необходимо, може да се доовкусят с още малко сол и оцет. Лимоновата кора не е задължителна, и без нея се получава много добър резултат. При по-нататъшни приготвяния на рецептата се оказа, че чудесно се вписват и струйка соев сос и малко смлян кориандър, а зехтинът може да се замени с кокосово масло (то се слага в началото, преди печенето).
Брюкселското зеле може да се сервира самостоятелно или като гарнитура, а много добре се комбинира с ориз, в случая басмати; получава се любимата нашенска комбинация зеле с ориз – брюкселско зеле с пакистански ориз 😉…
Няма коментари:
Публикуване на коментар