25 октомври 2018

Пица "Лятна вегана" с домати, патладжани и лук




В летните варианти на пица често ползвам тиквички. Но не по-малко подходящи са и патладжаните. Те също се комбинират добре с домати, а карамелизираният червен лук е задължителен във всички пици, които правя – толкова ми харесва вкусът и ароматът, който придава на печивото.
За 2 големи пици (30 см) са нужни:


1/8 кубче прясна мая
½ ч.л. захар
200 мл топла вода
350-360 г брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин за готвене

7-8 с.л. доматен сос
1-2 патладжана
2 глави червен лук
струйка зехтин за готвене
1 ч.л. сол
1-2 домата
сух риган
2-3 ч.л. хранителна мая за поръсване


Патладжаните се нарязват на кръгчета и се запичат за по няколко минути от двете страни на тиган или на скара. Посоляват се леко и се намазват с мъничко зехтин.
Лукът се нарязва на шайби, които се разделят на отделните пръстенчета, или на полумесеци. Задушава се на слаб огън в малко вода и зехтин с 1 ч.л. сол за 7-8 мин. – докато омекне, но не прекалено. Ако е останала течност, тенджерата се оставя без капак, за да се изпари излишното.
Доматите се срязват на две и се нарязват на филийки.

Маята се разбърква на кашица със захарта, малко топла водичка и 1 лъжица брашно и се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява, добавя се солта и се разбърква. Оформя се на кладенче, в което се сипват шупналата мая, водата и зехтинът и се омесва тесто, докато стане на гладка топка и спре да лепне по ръцете. Разделя се на две топки, които се овалват в брашно, покриват се с фолио и се оставят да си починат за 20 мин. Ако се оставят за по-дълго време, тестото се отпуска прекалено много (т.е. втасва) и после се работи трудно с него.

Всяка топка тесто се изтънява до кора с големината на тавата (30 см) с леко натискане с длани и завъртане върху набрашнен плот. Ако е нужно, ръцете се набрашняват допълнително. Целта е да се получи кора с равномерна дебелина. Много по-лесно това се постига с точилка, но тогава тестото се смачква и крайният резултат не е толкова добър – това е съвет на специалисти пицари; и наистина тестото, оформено само с длани, без точилка, става по-хубаво и пухкаво след изпичането.
Така оформените тестени кори се прехвърлят в тавите (с дупки за по-добро изпичане отдолу) и се намазват с предварително приготвен доматен сос (добре се получава и без сос, само доматите са достатъчни). Отгоре се подреждат доматите, лукът и патладжаните. Поръсва се със стрит риган и пиците се пекат 8-10 мин. на максимално загрята фурна (250 градуса) с вентилатор – докато тестото по края се зачерви приятно. При сервиране може да се поръсят с малко хранителна мая – заместител на пармезана.






Пицата е чудесна – вкусна и цветна. Тестото е тънко и пухкаво, идеално изпечено. Лукът придава уникален аромат, а патладжаните са много добро попадение.








Няма коментари:

Публикуване на коментар