14 август 2019

Бамя на фурна с оцет и сол




Бамята е сравнително непознат за мен продукт. Единственият ми контакт с нея е бил в гювечите на баба и майка, но там тя почти се губи сред другите зеленчуци; даже като дете я отбутвах… Затова в последните години се опитвам да ѝ дам втори шанс – така изобретих настоящата рецепта. Приготвих я по същата технология като любимите летни чушки – изпечени в суха тава и още горещи поръсени със сол и оцет. И резултатът никак не беше лош! Бамичките може да се пекат цели, но аз реших да им отрежа дръжките, за да може да се овкусят по-добре (солта и оцетът да навлязат във вътрешността им). Количеството им е толкова, колкото да се съберат на един ред в тавата.


бамя
сол
няколко скилидки чесън
ябълков оцет на вкус


Бамята се разпределя на един ред в незалепваща тава без никаква мазнина и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна на горен и долен реотан 15-16 мин., като по средата на печенето се разбърква. Още гореща се изважда в купа, посолява се и се полива с оцет на вкус. Добавя се накълцаният на ситно чесън и се разбърква. Оставя се да престои поне няколко часа, за да се овкуси добре, и е готова за сервиране.




Бамичките са прекрасни на вкус – киселки и апетитни и чудно ароматни от чесъна. Чудесни са като салата или гарнитура, а който иска, може да си хапва и за основно… Естествено, освен чесън може да им се добавят и някакви зелени подправки, всичко е въпрос на вкус и въображение…










2 коментара:

  1. Миме,
    не съм приготвяла бамя по този начин и затова задължително ще изпробвам рецептата.Но затова пък бамята я добавям към салати сурова и е много вкусна.По - хубаво е да е дребна, защото вкусът е друг, по - крехка е.Чудесна добавка е не само към пресни салати с домати, но и салати със зеленина - спанак, зелена салата, рукула.
    Поздрави и приятни почивни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Почивката вече свърши и се чувствам наистина отпочинала! Благодаря и за идеята да се сложи сурова бамя в различни салати - досега не съм я яла по този начин и ще ми бъде много интересно! Успешна седмица! :)

      Изтриване