05 август 2019

Бисквитена торта с крем от сладки картофи




Бърза, лесна, с малко продукти. Много шоколадова, много креместа и сочна. С необичаен крем – от сладки картофи. Струва си човек да я приготви! Единственият компромис в състава ѝ са бисквитите (купешки са за съжаление)…


300 г бисквити
2 сладки картофа (около 600 г обелени и почистени)
2 с.л. (30 г) кокосово масло
50 г какао
150 г мед (на вкус)
200 мл вода от варенето на картофите
50 г орехи


Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Слагат се в тенджера и се налива вода, колкото да ги покрие. Сваряват се до омекване (за 20-ина минути). Оставят се да изстинат малко (да не са врели) и се пасират в блендер заедно с кокосовото масло, какаото, меда и водата от варенето на картофите. Получава се много фин шоколадов крем, гъст, но леко течен.
В подходяща тавичка или тортена форма се разстила малко крем. Отгоре се нарежда ред бисквити и се покриват със слой крем. Продължава се така до изчерпване на продуктите. При мен се получиха 3 реда от бисквити, защото слагах по-дебел слой крем между тях, а и тавичката ми явно беше по-голяма от необходимото. Така оформената торта се оставя за няколко часа на стайна температура, след което се поръсва отгоре с едро нарязани орехи и се прибира в хладилника. Добре е да се консумира на следващия ден.




Със същото количество крем спокойно може да се направят и повече етажи (в същата тавичка), като се увеличат бисквитите. Тогава тортата ще стане по-висока и по-представителна, но и малко по-суха, а сега е много сочна и креместа, точно по моя вкус! И много шоколадова! Изобщо не се разбира, че кремът е от сладки картофи. Бисквитките са с аромат на карамел и понеже са тънки, не се налага да се топят в някаква течност.




Тортата се прави много лесно и за отрицателно време – най-мъчното нещо е беленето на картофите и най-много време отнема охлаждането им… Блендирането на крема след това и реденето на пластовете е като детска игра. А тортичката е безумно вкусна! И идеална за приготвяне в летните жеги, защото няма печене на блатове и варене на кремове…










2 коментара:

  1. Чудесна бисквитена торта с интересен крем, не бих се сетила да направя подобен.И с тиква сигурно добре ще се получи.Красиво и много лесно за изпълнение предложение.
    Поздрави и лек и спокоен ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление (мое!) идеята за крема не е моя, но се оказа много удачен - става гладък и нежен като шоколадов мус. Спокойно може да се сервира и просто като крем, не като част от торта. При мен се получи и прекалено шоколадов, но като си нямам мярка на какаото... ;) Но тортата стана превъзходна де... Наистина е лесна и е идеална за жегите - без печене и дълго варене на кремове.
      Вариантът с тиква също е възможен (срещала съм и такива рецепти), но лично не мен не ми допадна комбинацията от тиква и какао (пробвах веднъж такъв крем).

      Изтриване