300 г шарен боб
1 кисела зелка (около 1 кг)
3 стръка праз
2-3 сушени червени чушки
3-4 ч.л. червен пипер
4-5 щипки чубрица
2 щипки сух джоджен
3 ч.ч. зелева чорба
струйка шарлан
Бобът се накисва за 48 часа в студена вода (през това време водата се сменя 3-4 пъти). Измива се добре и се слага да заври, след което водата се изхвърля. Измива се отново от пяната, налива се гореща вода и се оставя да се свари.
През това време зелето се нарязва на ситно, празът – на колелца, чушките – също на ситно (много лесно става с ножица). Зелето се запържва в малко шарлан за 7-8 минути, докато се слегне, и се добавя празът. Задушава се още 10-ина минути и се добавят чушките, червеният пипер, чубрицата, джодженът и отцеденият боб. Разбърква се и сместа се прехвърля в тавичка. Налива се зелева чорба, колкото да покрие всичко (ако е много солена, може да се разреди с малко вода от варенето на боба, но имайте предвид, че той е варен без сол и ще си дръпне, празът също).
Пече се на 180 градуса на долен реотан 50-55 мин. – докато омекне зелето. Готовото ястие се полива с още малко шарлан – така той не претърпява термична обработка.
Мария,
ОтговорИзтриванетова ястие е много вкусно, зимна класика.Наистина с праз и сушена пиперка ще се получи още по - богато и интересно на вид и вкус.И аз използвам джоджен и чубрица в комбинация , защото обичам много подправките.Даже според мен и малко мащерка, а и хвойна / зърна / би пасвала добре.
Леки почивни дни !
Май по доста направления вкусовете ни са сходни, Ели. И аз много обичам мащерка, но я слагам на други ястия. А хвойна ползвах наскоро за първи път, но за прясно зеле - пробвах една северноевропейска рецепта за задушено червено зеле и останах очарована!
Изтриване