10 септември 2020

Люти чушки на фурна с оцет и сол




Откакто преди няколко години открих полезната алтернатива на пържените чушки с оцет и сол, с невероятно удоволствие и вече без никакви угризения през цялото лято си хапваме любимите сиврия или чорбаджийски… на фурна. И изобщо не беше трудно да се сетя, че по същата технология ще станат великолепни и лютите им сестрички… А ако после се наредят плътно в буркани, могат спокойно да се съхранят и за зимата. Защото какво е киселото зеленце без малко лютичко към него?... Количеството на лютите чушки (в случая рибки) може да е всякакво, но от 1 кг излязоха точно два буркана от 580 мл. Формата им избрах заради формата на рибките – тесни в краищата и дебели в средата – така бурканите се уплътняват оптимално.


1 кг люти чушки (рибки или всякакви други сортове)
5-6 скилидки чесън
сол
ябълков оцет на вкус
струйка шарлан (или зехтин)


Чушките се подреждат на един ред в незалепваща тава без никаква мазнина (разделят се на два пъти).




Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна на горен и долен реотан 17-18 мин., като по време на печенето се разбъркват 1-2 пъти. Целта е на места да се получат кафяви петънца и да замиришат приятно, а не да почернеят целите.




Изваждат се в купа, посоляват се и се поливат с оцет на вкус. Докато са още горещи, се нареждат плътно в буркани, като между тях се пускат и нарязани на филийки скилидки чесън. Ако е останало място в буркана, може да се сипе още малко оцет (моят е домашен и не е толкова кисел като купешкия), а най-отгоре се налива шарлан, който да покрие всичко и да запечата съдържанието. Бурканите се затварят веднага и се оставят да изстиват. Съхраняват се на хладно място.




Естествено по същия начин могат да се приготвят всякакви сортове люти чушки – каквито обичате или с каквито разполагате.






Но ако са по-дребни и топчести (като тези малки жълти камбички например), се пекат по-малко време – 15 мин., и е добре отгоре в буркана да се притиснат със скаричка, за да не се показват над мазнината.






Чушките стават прекрасни – много апетитни, приятно кисели и прекрасно ароматизирани от чесъна. Чудесно допълнение са към всякакви зимни ястия, защото вървят на какво ли не – и на киселото зеле, и на бобеца и лещата, и на сармите, и на ориза и картофите… Изобщо многофункционални са! Естествено могат да се консумират и веднага, без да се чака зимата – в такъв случай няма нужда да се пълнят още горещи в буркани, а просто да се сложат в подходяща кутия в хладилника…








Няма коментари:

Публикуване на коментар