18 декември 2020

Постна питка с шарена сол




Това е възможно най-простичката питка – прави се изключително лесно и бързо. А същевременно е толкова красива! Пухкава и мекичка, изключително ароматна и с интересни шарки отвътре. Отделните розички, от които се състои, я правят идеална за празник като Бъдни вечер или Коледа – всички парчета са еднакви и всеки избира своето, в което се надява да открие парàта, обещаваща здраве и късмет на притежателя си…


¼ кубче (10 г) прясна мая
1 ч.л. захар
400 мл топла вода
80 г зехтин (шарлан)
2 ч.л. сол
около 750 г брашно (зависи от марката)

зехтин (шарлан) за намазване
шарена сол


Маята се разбърква със захарта, малко топла водичка и 1-2 лъжици брашно и получената кашица се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява (не всичкото наведнъж, част от него се оставя за месенето), добавя се солта и се оформя на кладенче. В него се наливат шупналата мая, зехтинът и водата. Омесва се средно меко тесто, което да не лепне по ръцете, и се оставя да втаса 30-40 мин. (във фурната на 50 градуса).
Втасалото тесто се разделя на 8 топки. Всяко топче се разточва на тънка кора, намазва се със зехтин и се поръсва плътно с шарена сол (в този момент изглежда, че шарената сол е прекалено много, но готовата питката се получава добре).




Кората се навива на руло, усуква се и се завива на възелче.




Така получените възелчета се подреждат в подмазана тава с диаметър 26 см (7 по края и 1 за център), намазват се със зехтин и питката се оставя да втаса отново около 40-50 мин. Може и отгоре да се поръси с шарена сол за украса.




Втасалата питка се пече на 160 градуса на долен реотан с вентилатор около 30 мин. (понеже ползвам фурната за втасването, тя няма кога да се загрее предварително, затова я включвам, докато питката е вътре, и така загрява).
Готовата питка за завива с кърпа за 10-ина мин. и тогава се изважда от тавата.




Питката е разкошна! Много пухкава и вкусна, с прекрасен аромат на детство от шарената сол. И като се разчупи парче от нея, отвътре се откриват чудни шарки, където може би се крие и силно желаната от всеки паричка, за да бъде здрав и щастлив… Но понеже не е много голяма, питката е подходяща за по-малко семейство. За повече хора дозата се удвоява, тестото се разделя на 16 топки (10 по края, 5 отвътре и 1 за център) и се пече в тава с диаметър 32 см.







2 коментара:

  1. Честито Рождество Христово ! Честита Новата 2021 година !
    Миме,
    дано тази година е по - здрава и благодатна.Бъдете здрави, всичко останало се постига !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Честита Нова година и на Вас! Дано 2021 да е по-лесна и спокойна! И Вие бъдете здрави!

      Изтриване