29 януари 2021

Круши с овесени трици, сусамов тахан и орехи




Когато крушите се съхраняват по-дълго време през зимата, омекват много и тогава почваме да им се мръщим… Оказа се обаче, че нарязани на хапки в купичка и комбинирани с лимец (най-добре покълнал, може и спелта), орехи и нар, са превъзходна закуска. Ако се случи обаче да не разполагам с лимец или пък му е нужно още време да покълне, много вкусна и полезна замяна се получава с овесени трици. Единственото неудобство е, че при тях трябва да се изчака малко да набъбнат (за да омекнат) от досега с влажните круши и тахана. Но докато приготвя орехите, триците са готови! А черешката на тортата в тази здравословна сутрешна купичка е една лъжичка домашен мармалад от бъзак, приготвен и без кристалче захар! Количествата на отделните продукти са въпрос на желание и вкус (зависи и колко едри са крушите естествено), в една порция аз слагам:


2 круши
2 с.л. овесени трици
2-3 ч.л. сусамов тахан
шепичка орехи
1 ч.л. мармалад от бъзак


Крушите се нарязват на дребни парченца в купичка. Добавят се триците и се разбърква леко, за да могат да се овлажнят по-добре. Отгоре се поръсва с тахана и начупените на едро орехи и се завършва с мармалада от бъзак.






Закуската е разкошна – здравословна и вкусна, с прекрасна сладост и аромат от крушите и хрупкавост от орехите. Единственото нещо с по-странен вкус е мармаладът от бъзак – той е с доста силен специфичен аромат, но за неговите полезни качества (особено приготвен нестандартно без захар) две мнения няма…








2 коментара:

  1. Точно такива круши обичам Миме.Страхотно предложение със сезонните зимни круши.
    Поздрави от сърце !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, явно има и такива, на които меките круши им харесват! ;) Радвам се, че оценяваш идеята ми, Ели!
      Приятни почивни дни!

      Изтриване