„Притежава в най-концентриран вид всички благотворни въздействия на растението, регулира стомашно-чревната и пикочо-половата система, действа антиканцерогенно, кожата побелява, погледът се избистря, повишава се тонусът на живот.“
Мармаладът се приготвя много лесно, трудната (и цапаща!) част е оронването на зрънцата. Важно е обаче да се ползват хубави и добре узрели плодчета бъзак (зелените са отровни). Количеството е според това, колко краен продукт желаете да получите или просто с колко суровина разполагате… При мен от 2 кг изчистени плодчета излязоха тези 6 бурканчета. А според следния популярен в нета цитат всяко от тях си е чисто съкровище!
“Навремето нашите умни търговци – разказваше Лечителя Петър Димков, – понеже са знаели тези рецепти, приготвяли мармалад от бъз и го продавали в буркани в Цариград. Ханъмите какво ли не давали за този мармалад!”
И за да бъде съкровището съвсем безспорно, то се приготвя без захар. Още повече, че като се отвори бурканчето, винаги може да се разбърка с мед (всъщност в повечето рецепти самият Димков препоръчва да се приема 1 ч.л. бъзов мармалад, смесен с мед).
Плодчетата бъзак се оронват от дръжките с помощта на вилица.
При такава термична обработка, не се ли губи ценния витамини С?
ОтговорИзтриванеВероятно се губи някаква част, но смятам, че бъзакът е толкова ценен от Димков по-скоро заради други негови съставки. Пък и нали самият той препоръчва този начин на употреба на бъза. Има и други рецепти - например сироп от бъз със захар, но и тук ще се намерят негативи (захарта). Ако всичко това Ви притеснява, ползвайте най-безобидния начин за съхранение на бъзовите плодчета - чрез сушене (има и такава рецепта в блога). :)
Изтриване