30 август 2021

Мармалад от бъзак (без захар)




Друг популярен начин освен чрез сушене да се съхранят за зимата полезните зрънца на бъза (или по-точно на бъзака) е от тях да се направи мармалад. Това е и едно от най-прилаганите от големия български лечител Петър Димков лекарства. В книгата му „Българска народна медицина“ бъзовият мармалад се препоръчва при какви ли не болести и неразположения. Ето какво пише за него в книгата си „Сто години за всеки (Рецептите на Петър Димков)“ Николай Антонов:

„Притежава в най-концентриран вид всички благотворни въздействия на растението, регулира стомашно-чревната и пикочо-половата система, действа антиканцерогенно, кожата побелява, погледът се избистря, повишава се тонусът на живот.“

Мармаладът се приготвя много лесно, трудната (и цапаща!) част е оронването на зрънцата. Важно е обаче да се ползват хубави и добре узрели плодчета бъзак (зелените са отровни). Количеството е според това, колко краен продукт желаете да получите или просто с колко суровина разполагате… При мен от 2 кг изчистени плодчета излязоха тези 6 бурканчета. А според следния популярен в нета цитат всяко от тях си е чисто съкровище!

“Навремето нашите умни търговци – разказваше Лечителя Петър Димков, – понеже са знаели тези рецепти, приготвяли мармалад от бъз и го продавали в буркани в Цариград. Ханъмите какво ли не давали за този мармалад!”

И за да бъде съкровището съвсем безспорно, то се приготвя без захар. Още повече, че като се отвори бурканчето, винаги може да се разбърка с мед (всъщност в повечето рецепти самият Димков препоръчва да се приема 1 ч.л. бъзов мармалад, смесен с мед).

Плодчетата бъзак се оронват от дръжките с помощта на вилица.




Слагат се в тенджера и като се разбърква (така се отделя по-бързо сокът), се варят около половин час – докато мармаладът леко се сгъсти.




Понеже ароматът на бъзака не е особено приятен, аз добавих и няколко листа индрише (то също е билка, използвана от Димков в някои рецепти). Горещият мармалад се насипва в бурканчета, които се стерилизират за 15 мин.




Мармаладът се взема по 1 ч.л. преди ядене. Понеже не е най-приятното нещо на света, може да се смеси и с мед. Ние си хапваме от него профилактично – през зимата си слагаме по 1 лъжичка в купичката с плодове за закуска.








2 коментара:

  1. При такава термична обработка, не се ли губи ценния витамини С?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вероятно се губи някаква част, но смятам, че бъзакът е толкова ценен от Димков по-скоро заради други негови съставки. Пък и нали самият той препоръчва този начин на употреба на бъза. Има и други рецепти - например сироп от бъз със захар, но и тук ще се намерят негативи (захарта). Ако всичко това Ви притеснява, ползвайте най-безобидния начин за съхранение на бъзовите плодчета - чрез сушене (има и такава рецепта в блога). :)

      Изтриване