Райските ябълки – добре узрели и омекнали, са любима закуска в зимните месеци. Може да се комбинират с какво ли не – само с малко
сусамов тахан и зрънца нар, с накиснат (покълнал) лимец и орехи или пък по аналогия със
сипкавите круши – с овесени трици. Към тях естествено чудесно се връзват и любимият тахан и шепа орехчета, както и лъжичка от еликсира на Петър Димков –
мармалад от бъзак (без никаква захар). А защо не и някоя сочна и свежа мандаринка… И така, за една купичка са нужни:
2 райски ябълки (не много едри)
3 с.л. овесени трици
2 ч.л. пълнозърнест сусамов тахан (или от тиквени семки)
шепа орехи
1 ч.л.
мармалад от бъзак1 мандарина
Райските ябълки се обелват (както се бели мек или попарен за секунди домат) или просто се изстискват от обвивката в купичка. Слагат се триците и се разбърква. Добавят се таханът, начупените на едро орехи и лъжичка мармалад от бъзак и сместа се оставя за няколко минути, за да набъбнат и омекнат триците.
Комбинацията в купичката е върховна – вкусна, здравословна и засищаща, и е много добро съчетание на продукти за енергично начало на деня. Овесените трици са прекрасен избор за закуска – те са нискокалорични и със завидно действие върху работата на червата. А в компанията на сладките райски ябълки, хрупкавите орехи и ароматния тахан дори и мармаладът от бъзак (въпреки специфичния си и не толкова привлекателен вкус и аромат) става по-приятен за консумация.
Закуската е достатъчно богата и е чудесна и на този етап, но към нея може да се добави и една мандаринка (или портокал), която действа много освежаващо и балансиращо на сладостта на райските ябълки.
Миме,
ОтговорИзтриванепрекрасна закуска.Обичам тахан, райските ябълки са любим плод.Ще опитаме твоите предложения с тези две съставки.
Поздрави, бъдете здрави !
Те вариантите са различни всеки път, Ели, зависи от наличните продукти и настроението... Но винаги е вкусно! Добър апетит!
ИзтриванеСпорна седмица!