23 септември 2021

Бананово мляко от пъпешови семки




Оказа се, че дори на върли фенове на шоколада под всякаква форма като мен може понякога да им се прище и нещо без какао. Затова при едно от последните приготвяния на мляко от пъпешови семки само подсладих напитката с малко мед и останах много доволна. Но следващия път реших да поекспериментирам още по темата и да сложа банан вместо мед. Получи се нещо невероятно – приятно сладичко, с разкошен аромат и идеална гъстота. Количествата на продуктите са според големината на пъпешите, при мен бяха следните:


375 г пъпешово семе (цялата изгребана сърцевина от два пъпеша)
550 г вода
1 банан
мед на вкус (по желание)
щипка смляна бурбонска ванилия


Сърцевината на пъпешите се блендира с част от водата. Сместа се прецежда и с останалата вода се промива съдържанието на цедката (аз ползвам за целта две цедки – едра и ситна, като първо прецеждам два пъти през едрата и после още два-три пъти през ситната). Добавя се бананът и се разбива пак за кратко (по желание може да се добави и лъжица мед или друг подсладител, а с малко ванилия ароматът става като от рая). Готовата напитка се сипва в чаши и се консумира с неописуемо блаженство… А може и да се сложи в хладилника за няколко часа – охладена е просто върховна!




Напитката е превъзходна – божествена на аромат, идеална на сладост и чудесна на гъстота. С всяка глътка от нея човек наистина се размазва от удоволствие! А как ѝ подхожда едно резенче бананов кекс








Няма коментари:

Публикуване на коментар