10 средни картофа (1 кг)
8 кисели краставички
4-5 моркова
1 ч.ч. царевица
зехтин
ябълков оцет или лимонов сок
сол на вкус
Картофите се сваряват и се обелват. Морковите също се сваряват, но да не омекват много. Зеленчуците се нарязват на дребни кубчета (парче морков се оставя за украсата). Добавя се царевицата, посолява се и се овкусява със зехтин и оцет (още по-добре с лимонов сок). Количеството на солта и оцета (лимона) е на вкус, но трябва да се внимава, защото краставичките са кисели и солени, царевицата също е солена. С количествата и съотношението на другите продукти също може да се варира – зависи от големината им и от вкуса на хапващите.
Салатата се разбърква добре; ако се бърка по-дълго, част от картофите се смачкват и се превръщат в приятно подобие на сосче, все едно е добавена и майонеза…
В чиния се слага формичка за коледни сладки елхичка (естествено може и с друга форма – звездичка, ботушче, камбанка…) и се запълва добре със салата. Заравнява се отгоре и формичката внимателно се изважда. От парче маслина с миниформичка се изрязват звездички – за връх на елхичката. По същия начин от заделения в началото морков, нарязан на кръгчета, може да са направи украса отстрани.
Миме,
ОтговорИзтриванеБих добавила и грах или каперси.Много интересна салата за празниците.Аз правя руска салата в постен вариант с майонеза от брашно / соево или от нахут /, майонеза с водата от варен нахут или грах.Също се получава вкусна и красива салата.
Поздрави, спорна седмица !
Благодаря за идеите, Ели! В последните години избягвах граха от консерва, че нещо не ми допада ароматът му, но тази година попаднах на един, който много ми хареса, и направих и руска салата (постна естествено, за майонезата ползвах водата от консервата грах). Със сигурност за в бъдеще ще я правя по-често. А каперсите са интересна идея - много си подхождат с картофи.
ИзтриванеХубава седмица и на теб! :)