04 февруари 2024

Мързелива топеница




В различните краища на България казват тòпеница на различни ястия – някои се приготвят с предимно растителни продукти (чушки, домати, лук, но обикновено присъства и натрошено сирене), в други има и месо; някои са като разядка, други – като основно ястие; важното е само да има какво да се топи, 😉 откъдето идва и името на гозбата. Аз обаче се запалих по идеята от един дядо, който преди време по телевизията показа лесни варианти на традиционни нашенски рецепти – той буквално за секунди приготви топеница от разбъркана с натрошено сирене лютеница. И като се замисли човек, няма нищо за учудване – нали в лютеницата са си и чушките, и доматите! Може да е мързеливо, но е идейно! И е чудесно решение за вечно бързащите домакини. Сиренето замених с тофу, а отгоре за разкош и текстура поръсих с накълцани орехи. Какво да е количеството и съотношението на продуктите зависи от вкуса на всеки (грамажите долу са ориентировъчни), така че мачкайте, бъркате и опитвайте. Остава само да се подсигури хубав хляб и голямото топене може да започне!


5-6 с.л. (150 г) лютеница (най-добре домашна)
70-80 г тофу
1-2 ореха


Тофуто се намачква с вилица и се разбърква с лютеницата. Отгоре се поръсва с накълцани орехи. Сервира се с хляб, с който се топи и загребва – не се сещам за по-подходящо за целта от топъл домашен хляб, но и препечени филийки вършат чудесна работа.




Топеницата е изключително бърза и лесна за приготвяне, много е вкусна и приятна. Може да се дообогати с мъничко наситнен праз или нещо друго по желание. Аз заложих на тофу, защото съм малко предубедена към готовите веган сирена, но всеки е свободен да ползва продукти по свое усмотрение и да експериментира на воля.








Няма коментари:

Публикуване на коментар