18 февруари 2024

Леща със сладки картофи




Идеята за това ястие ми дойде от една група в социалната мрежа – видя ми се много интересна комбинация, която просто крещеше: „Трябва да ме опиташ!“. Запазих основните продукти, но както обикновено промених малко технологията на приготвяне (избегнах запръжката), а също добавих и чесън и още една подправка – къри. Става въпрос за готовата смес, комбинация от куркума, кимион и кориандър. От опит знам, че сладките картофи на фурна с нейно участие (и малко сух чесън) стават великолепни, затова и сега се сетих за нея. И тази хрумка беше щедро възнаградена – получи се вълшебно ястие, чудно вкусно и неочаквано ароматно. По-сладка (и буквално, и преносно) леща не бях готвила! Толкова ни хареса, че изядохме по две порции! Така че ако желаете да изпробвате нещо по-различно от стандартната леща с чубрица, опитайте тази комбинация!


1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 моркова
1 червена чушка (замразена)
1 сладък картоф (400 г)
1 ч.л. червен пипер
2 ч.л. къри
3 ч.л. сол (на вкус)
3-4 с.л. (100 г) домати от буркан
250 г леща
1½ л гореща вода


Лещата се накисва от предния ден в студена вода. На другия ден се измива и се изцежда.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно, морковът – на дребни кубчета, бататът – на по-едри, чушката – на къси лентички.
Лукът се запича в суха тенджера на среден огън при непрекъснато бъркане, докато стане златист и замирише приятно. Добавят се чесънът, морковите, чушката и бататът и се бърка още малко. Прибавят се подправките, солта, доматите и лещата. Налива се водата и се готви до омекване на лещата – около 30-40 минути.




Лещата е умопомрачително вкусна! Никога не съм предполагала, че ще се комбинира така добре със сладки картофи – те някак я омекотяват (явно леко я подслаждат), но определено магията се дължи и на кърито. Отдавна съм установила, че то е идеалната подправка за бататите, но се оказа също толкова подходящо и за нашенската леща (досега го бях ползвала само за червената ѝ сестричка). И в крайна сметка се получава ястие завършено и съвършено – симфония от вкусове и аромати. Единственото, което може да се добави към този разкош в чиния, са няколко люти чушчици… 








4 коментара:

  1. Миме,
    прекрасна е и твоята леща.Аз преди време правих по една гръцка рецепта.Беше със сладък картоф / аз не добавих /, но имаше зърна кориандър и парче портокал.Има я в моя блог.Също се получи прекрасна леща, вкусна и ароматна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, горещо ти препоръчвам (ако нямаш някакъв проблем естествено) да пробваш и със сладък картоф! Получава се наистина нещо вълшебно! Видях и твоя гръцки вариант - и той изглежда интересно, макар че не е много по-различен от моя. И при теб има кориандър, а той влиза в състава на кърито (но освен него има още и куркума и кимион). Дафиновият лист, мащерката и розмаринът обаче правят разликата, портокалът също е интересно решение - явно го слагат за киселина, но и за сладост и за аромат. Хубава седмица!

      Изтриване
    2. Миме,
      задължително ще изпробвам и твоя вариант.Прекрасна е и твоята леща.

      Изтриване
    3. Надявам се да ти хареса, Ели. Аз поне открих съвсем нов вкус в това ястие и останах очарована. :)

      Изтриване