20 декември 2025

Содена питка от пълнозърнесто спелтено брашно




Дали за Бъдни вечер или за всеки друг ден през годината, содената питка винаги си заслужава, защото се приготвя бързо и лесно, с простички продукти, а е много приятна и вкусна. Ако пък ѝ се добавят някакви семена и малко шарена сол (да убие дъха на сода), става направо разкошна. А пълнозърнестото брашно я прави и по-здравословна…
По желание може да се използват и други ароматни добавки – чудесно се получава със сушен лук или смляна домашна вегета; те не само че добре прикриват миризмата на сода, а и овкусяват питката великолепно.


500 г пълнозърнесто спелтено брашно
1 ч.л. сол
50 г семена (по 10 г лен, мак, пълнозърнест сусам, черен сусам и черен кимион)
2 ч.л. шарена сол
300 г вода (топличка)
1 ч.л. сода
2 с.л. оцет
20 г шарлан


Брашното (не всичкото наведнъж, малко се оставя за оформяне на питката) се пресява в купа, добавят се солта, семената и шарената сол, разбърква се и се оформя кладенче. Содата се угасява в оцета и заедно с водата и шарлана се сипват в кладенчето. Всичко се разбърква с дървена бъркалка до много гъсто тесто, което на набрашнен плот се оформя на топка (преди това се отделя едно топче за украса на питката). Няма нужда да се меси много, за да не поема тестото излишно брашно и да остане меко. Прехвърля се в тавичка, покрита с хартия за печене, отдолу се мушва паричката и на кръст се правят два дълбоки среза (няма нужда да се реже чак до основата, целта е тестото да се изпече по-добре във вътрешността). От заделеното топче тесто се оформят фитилчета и топчета, с които питката се украсява отгоре (при мен фигурките отразяват някакви лични пристрастия, не питайте какво символизират).




Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна на долен реотан с вентилатор 35 мин.
Готовата питка се завива с кърпа и се оставя 15-20 мин. да си обиколи нивката…




Питката е великолепна – разкошно бухнала, много мекичка и пухкава и чудесно изпечена отвътре. Изключително вкусна и ароматна, не се усеща дъх на сода, а семенцата хрускат разкошно.






И всеки се надява да открие в своето парче паричката, защото този, на когото се падне тя, ще бъде късметлия през цялата следваща година!




За по-малко хора горните продукти може да се намалят наполовина, а питката да се направи със същия диаметър – тогава става по-тънка и още по-апетитна, защото меката среда е по-малко и преобладават така изкусителните корички… В този случай обаче времето за печене трябва да се намали на 30 мин. Всъщност съвсем спокойно по-тънка питка може да се направи и от цялата доза продукти, просто трябва да се ползва по-голяма тава…




И накрая, след като си е отдъхнала и е обиколила нивката си, прекрасната питка е готова да заеме мястото си на празничната трапеза на Бъдни вечер!








Няма коментари:

Публикуване на коментар