28 март 2014

Ориз с пюре от карфиол




Преди няколко месеца си харесах една рецепта в сайта на „Бон апети“ – за ризото с карфиол. Но няколко детайла в нея не се връзват с моите разбирания за готвене и хранене, затова трябваше да променя малко нещата. Първо, трябваше да пропусна млечните продукти и пилешкия бульон в рецептата; другото, което не ми хареса, е, че карфиолът се вари до омекване – напълно е излишно според мен, да не кажа и неправилно; и на трето място не ми допада класическият начин на приготвяне на ризото с това първоначално запържване на лук и чесън в мазнина – не съм любителка на запръжките, в краен случай само задушавам лук в мазнина с малко водичка на слаб огън. Така че ми хрумна следната идея – да сваря ориза и после да го смеся с пюре, получено от пасиран задушен карфиол, на който вече съм голяма почитателка. Оризът избрах да е според оригиналната рецепта – арборио (дано някой не ме обвини в излишно разхищение, при положение че не приготвям типичното ризото). Но вярвам, че нещата ще се получат и с не толкова специален сорт. Що се отнася до граха – става еднакво вкусно и с него, и без него. Но с грах нещата са някак по-красиви – просто много се връзва цветово с ястието, така че го включвам в нужните продукти:


1 средна глава карфиол (800-850 г)
1 голяма глава лук
3-4 скилидки чесън
2 ч.л. сол
няколко листа пресен босилек
4-5 клонки мащерка
няколко стръка магданоз
струйка студенопресован зехтин

1 ч.ч. замразен грах
2 ч.ч. ориз (арборио)
4 ч.ч. вода
2½ ч.л. сол


Карфиолът се нарязва на розички, лукът – на полумесеци, чесънът – на филийки и всичко се задушава в малко водичка заедно със солта и нарязаните на ситно босилек и мащерка. Няма нужда да се готви твърде дълго, достатъчни са 8-10 мин. на среден огън – само докато карфиолът и лукът лекичко омекнат и подправките си пуснат ароматите. Тенджерата се сваля от котлона, добавя се наситненият магданоз, полива се със струйка зехтин и се разбърква.
Оставя се да поизстине малко и се пасира на пюре.




Грахът се слага за 1-2 мин. на котлона в тенджерата от задушаването на карфиола с малко сол (½ ч.л. или на вкус) – идеята е да се размрази и леко да се задуши, като същевременно се овкуси от останалите по дъното на тенджерата зехтин и подправки.
Оризът се сварява в подсолена вода (2 ч.л. сол) и когато е готов, се добавя малко зехтин. Смесва се с пюрето от карфиол, добавя се грахът и се разбърква.




Ястието е съвсем простичко и лесно за приготвяне (при това по съвсем щадящ начин), но с интересна комбинация от продукти и текстури и не на последно място – много вкусно и ароматно.








Няма коментари:

Публикуване на коментар