вторник, 29 април 2014 г.

Солени кексчета





1 стрък праз
1 червена чушка (сурова, печена или замразена)
1 ч.ч. царевица (замразена или от консерва)
10-15 маслини
½ ч.ч. вода
няколко стръкчета пресен розмарин
сух риган, чубрица, мащерка

4 с.л. ленено семе
½ ч.ч. вода
125 мл олио по избор (зехтин, шарлан)

1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. царевично брашно
1 пак. бакпулвер
2 ч.л. сол + 1 ч.л. за праза



Празът се нарязва на колелца и се задушава на слаб огън в малка част от олиото (25 мл) и малко водичка, докато омекне. Посолява се на вкус (1 ч.л.) и се оставя да изстине. Чушката се нарязва на ситно и се добавя към него заедно с царевицата, разбъркват се и се оставят да изстинат. При мен нямаше нужда от чакане, защото чушката (предварително нарязана на ситно) и царевицата бяха замразени и директно ги сложих в горещия праз – хем те се размразиха, хем той изстина.
Докато се задушава празът, лененото семе се смила и се накисва в купа с ½ чаша вода, докато стане на желе.
В купа се смесват брашната, бакпулверът и 2 ч.л. сол.
Към лененото семе се добавят олиото, зеленчуците и ½ чаша вода, поръсва се със стритите сухи подправки и нарязания на ситно розмарин и всичко се разбърква добре. Добавят се брашната и се разбърква само до смесване на продуктите. Сместа се разпределя в хартиени чашки, които са подредени във форма за мъфини. Пекат се на 160 градуса с вентилатор 35 мин., като се проверява с клечка дали са изпечени.








Кексчетата станаха много хубави, отвътре са мекички и сочни и са много ароматни. Определено са по-добри изстинали. Мислех да сложа и няколко маслини, но за съжаление забравих…


 







При следващия опит реших да пробвам какъв ще е резултатът с някои промени в рецептата. Първо, задушаването, т.е. двойната термична обработка на праза ми се струваше излишно, затова реших да го оставя суров – само го нарязах на ситно и го сложих заедно с другите зеленчуци (спестих и 25-те мл олио за задушаването му). Второ – сложих печена чушка и 15-ина накълцани маслини – този път не ги забравих! ;) Добавих и малко къри освен другите подправки, а кексчетата поръсих за украса отгоре със слънчогледови семки. Получи се отново отличен резултат! Излиза, че изобщо не е необходимо празът да се задушава предварително, а чушката може да бъде всякаква - и сурова, и печена, и замразена. С подправките също може да се експериментира. А през пролетта празът спокойно може да се замени с пресен лук...

















2 коментара:

  1. Уникални! Следвах втория вариант - с маслини но без праз и без никаква двойна термична обработка. Станаха страхотни! Правя ги за РД на моето мило утре на 22,09р който все твърди че не мога да готвя но имам страшното желание за това! Освен всичко друго това е и много добра закуска - без масло яйца кисело мляко. Точно това търсех. Благодаря за рецептата!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за позитивния коментар! Направо ме изстреля в облаците от щастие! :) Толкова се радвам, че рецептата е изпробвана и се е харесала и на друг!

      Изтриване