05 октомври 2018

Замразени сурови чушки




Пресни чушки по магазините има целогодишно, затова на доста хора идеята да се замразяват за зимата може да се стори налудничава. Още повече че замразените плодове и зеленчуци губят много от достойнствата на пресните. Но пък свежи чушки през януари например звучи някак неуместно (оставяме настрана въпроса с цената им)… И тогава изпадаме пред дилемата – пресни, но вносни (и третирани с незнайно какво) и отгледани извън сезона или замразени, но расли на въздух и на слънце по нашите земи, евентуално в собствена градина или поне на някой щедър приятел? Аз лично предпочитам втория вариант. Е, когато се извадят от фризера, нямат вида и вкуса на пресния зеленчук, но за бобеца и лещата например са идеални – в готовото ястие изобщо не се познава, че чушката не е била прясна. Много добре се вписват и в пица заедно с други зеленчуци…




Избират се хубави и здрави чушки – зелени, червени и каквито други цветове желаете. Почистват се от дръжките и семената и се нарязват – може на лентички, може на кубчета, а защо не и по двата начина. Всяка чушка се слага в малко пликче или се завива в найлоново фолио и така оформените пакетчета се прибират във фризера. И когато през зимата ни потрябва една чушка, вадим едно пакетче и готово!
В зависимост от ястието, за което ще се ползват, чушките се размразяват преди употреба (за пицата например – даже парченцата трябва и да се подсушат) или директно се пускат в тенджерата (за различните манджи). Но е добре да се слагат към края на готвенето, защото след замразяването са изгубили своята свежест и хрупкавост и нямат нужда от дълго варене.











Няма коментари:

Публикуване на коментар