16 септември 2014

Зеленчукови хапки




Идеята за тези хапки с чудна шарена плънка се роди след неуспешен опит да обогатя сока от ябълки и моркови с един корен пащърнак – оказа се, че просто не подлежи на настъргване в сокоизстисквачката. А беше срязан на две и трябваше да бъде оползотворен някак. Съвсем отделно от това миналата седмица се обзаведох с дълго желаните формички за тесто – за оформяне на хапки, пелмени, мини калцоне и т.н. и ръцете ме сърбяха да ги пробвам. И така, получи се 2 в 1 – хем изпробвах новите си придобивки, хем пласирах изостаналия пащърнак. Естествено добавих и още зеленчуци в плънката – исках тя да е богата и разноцветна, за да бъдат хапките и красиви, и вкусни. И такива се получиха! Естествено плънката търпи всякакви вариации – и като състав, и като количество на зеленчуците, долните продукти са съвсем ориентировъчни. А за тестото заложих на добре познатото от пицата, но двойна доза. Излязоха 13 хапки (е, малко по-големички са де) със средната формичка и 5 с най-малката (за остатъчните парчета тесто).


1 корен пащърнак
1 червена чушка
1 морков
1 глава лук
1 ч.ч. замразен грах
1 ч.ч. (замразена) царевица
2 ч.л. сол
няколко листа босилек
риган
струйка олио (по избор)

½ ч.л. суха мая
200 мл топла вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио по избор (от гроздови семки, шарлан или зехтин)
350-360 г брашно


Пащърнакът, чушката, морковът и лукът се нарязват на дребни кубчета и се задушават в малко олио и водичка за няколко минути. Добавят се грахът, царевицата, солта, риганът и наситненият босилек. Готвенето продължава още съвсем малко – докато се овкусят зеленчуците и се изпари водата. Обичам зеленчуците да хрупкат лекичко, а не да са на меки и кашави. Плънката се оставя да се охлажда.

Брашното се пресява, добавя се солта и се оформя на кладенче. Маята се разтваря във водата и без да се чака да шупне, се излива в кладенчето. Добавят се захарта и олиото и се омесва меко тесто. Оформя се на топка и се оставя да си почине 15-20 мин.
Тестото се разточва на набрашнен плот на кора с дебелина 3-4 мм – плотът трябва да е обилно посипан с брашно и кората не трябва да се разточва прекалено тънко, за да не залепне тестото.
Със съответната формичка се изрязват кръгове. Всяко кръгче се поставя във формичката, в средата се слага от плънката (аз слагах повечко, по 2 с.л. за средния размер), ръбът се намазва с водичка и формичката се сгъва. Останалото тесто (изрезките) се премесва, разточва се отново и пак се изрязват кръгчета.




Получените хапки (или питки – на когото както му харесва) се подреждат в тава върху хартия за печене и се оставят да втасат 40-50 мин. След това се намазват с олио и се поръсват със стрит риган или нещо друго – за украса. Пекат се в предварително загрята фурна на максимална температура с вентилатор около 10 мин. (докато се зачервят приятно). Като се извадят от фурната, се завиват с кърпа за 10-ина минути, за да омекне горната коричка.






Хапките са чудесни и като основно ястие, и като закуска; хубави са както току-що опечени, така и претоплени на другия ден. По желание може да се гарнират с някакъв сос.









Няма коментари:

Публикуване на коментар